LED-lampun todellinen kulutus

LED-lampun todellinen kulutus

Clas Ohlsonin myymän V-LIGHT LED-lampun teho on lampussa olevan merkinnän mukaan 3W. Kun kytkin lampun ja pistorasian väliin tätä tarkoitusta varten myytävän kulutusmittariin, se näytti kuitenkin 6W. Saman tuloksen sain kahdella muullakin samanlaisella lampulla. 40W hehkulampulle sama mittari näytti 41W eli prosentuaalinen virhe ei ole suuri ja mittari luultavasti toimii siis ainakin hehkulampulla suurin piirtein oikein. Onko syytä olettaa, että tuo LED-lampullekin mitattu lukema on oikein vai voisiko LED-lampuissa olla jotain sellaista tekniikkaa, ettei tuollainen kulutusmittari osaa mitata sen kulutusta oikein? Saako LED-lampun todellinen kulutus olla kaksinkertainen lampun kyljessä lukevaan arvoon verrattuna vai olisikohan kuluttaja-asiamies tai joku muu viranomainen kiinnostunut tästä?

Vastaus

Tiedustelimme asiaa SESKO:sta ja alla heidän teknisen johtajansa vastaus kokonaisuudessaan:

"LEDin tehokulutus poikkeaa suuresti perinteisistä hehkulampuista. Ilmeisesti käyttämäsi mittari mittaa oikein vain puhtaasti resistiivisen kuorman (esim. hehkulampun) tehonkulutuksen, missä mitattavan laitteen ottama virta on sinimuotoinen ja jännitteen kanssa samassa vaiheessa. LEDIen ottama virta ja jännite poikkeavat sinimuotoisesta. Toinen virhettä aiheuttava tekijä on virran ja jännitteen välinen vaihesiirto. Resistiivisellä kuormalla vaihesiirto on nolla. LED-lampun liityntäelektroniikalle vaihesiirto voi olla lähes mitä tahansa.

Kuluttajaviranomaiset ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kiinnostuneet myös ilmoitettujen tehonkulutusten oikeellisuudesta ja valvovatkin niitä pistokokein."
,
 

Kommentit (0)

Vastauksesi