Lautamiehet

Lautamiehet

En ymmärrä, miten tuomioistuimen maallikkotuomarit, eli lautamiehet valitaan puolueen mukaan kunnanvaltuuston jäsenistä. Nämä ovat jo lähtökohtaisesti jotain puoluetta edustavia henkilöitä. Eikö tämä ole vastoin puolueettomana/riippumattomina pysyttelyn periaatteita? Wikipedian mukaan "lautamiehet valitaan useimmiten kunnan poliittisen jakauman perusteella", vaikkakin he eivät voi toimia puoluetunnuksensa alla. Onhan se nyt kuitenkin selvää, että esim. kristillisdemokraatin mielipiteet voivat vahvastikin olla esim. perussuomalaisten kanssa ristiriidassa.

2 vastausta

Käräjäoikeudessa joidenkin rikosasioiden ratkaisemiseen tosiaan osallistuvat myös lautamiehet, jotka ovat kunnanvaltuuston valitsemia (Oikeus.fi -sivuston mukaan: "Lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakautumaa.") Päätösten pitää perustua lakiin ja lautamies vannoo tuomarin valan tai antaa vastaavan vakuutuksen ennen toimikautensa alkamista.

Kommentit (3)
Voisi vielä lisätä että Wikipedia ei ole hirveän luotettava lähde. Riippuu vähän a... Voisi vielä lisätä että Wikipedia ei ole hirveän luotettava lähde. Riippuu vähän aiheesta, mutta siellä on ihan huuhaatakn. Ylipäätään ei koskaan kannata luottaa vain yhteen lähteeseen.
15.1.2019 15:07 Telttu Ella 18186
Päinvastoin, useiden tutkimusten (mm. Nature, HS) mukaan Wikipedia (sekä engl. että suo... Päinvastoin, useiden tutkimusten (mm. Nature, HS) mukaan Wikipedia (sekä engl. että suomi) on yllättävän luotettava lähde. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/03/voiko-wikipediaan-luottaa-tarkista-ainakin-nama-viisi-asiaa https://peda.net/kotka/lukiokoulutus/karhulanlukio/opiskelu/oppiaineet/jk/pkl/%C3%A4idinkieli-4/taisto-turunen/l%C3%A4hdekritiikki/nlwo http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4530930.stm Voitko esittää päinvastaisia tutkimuksia?
15.1.2019 15:54 Köpi K 77938
Painotan sitä että ei ikinä kannata luottaa yhteen ainoaan lähteeseen. Mikään lähde... Painotan sitä että ei ikinä kannata luottaa yhteen ainoaan lähteeseen. Mikään lähde ei ole 100% luotettava. Wikipediassa on paljon hyvää tietoa, mutta ei se kaikki ole luotettavaa.
16.1.2019 21:18 Telttu Ella 18186
15.01.201923:48
3944
26

Lähde sikseen, mutta mikä vastaus tämä on alkuperäiseen kysymykseen?

Kommentit (0)

Vastauksesi