Laulun tekstin oikeuidet

Laulun tekstin oikeuidet

Jos on keksinyt mielestään hyvät laulunsanat ja tarjoaa niitä jollekin artistille esitettäväksi/levytettäväksi.Niin miten pitää menetellä että itse pysyy laulun sanoittajana(tekijänoikeudet yms)eikä vaikkapa artisti itse ala väittämään että minähän tämän tein alusta lopuun ?

2 vastausta

Teoksen, kuten sanoituksen, tekijänoikeus siirtyy automaattisesti tekijälle teoksen luomisen myötä. Tekijänoikeuslaki ei edellytä muodollisuuksia, mutta suositeltavaa merkitä teokseen tekijän nimi tai nimimerkki ja julkaisuvuosi, sillä "lain mukaan tekijänä pidetään sitä, jonka nimi ilmoitetaan teoksen yhteydessä, jollei näytetä toisin", neuvoo Tekijanoikeus.fi-verkkosivu.

Mikäli joku toinen yrittäisi ottaa nimiinsä sinun tekstiäsi, kyseessä olisi siis tekijänoikeusrikos. Tekijän moraaliset oikeudet säilyvät aina tekijällä: tekijän nimi on mainittava teoksen käyttämisen yhteydessä, muilla ei ole lupaa muuttaa teosta.taiteellista arvoa loukkaavalla tavalla. Kirjallisella tai suullisella sopimuksella voidaan kyllä luovuttaa tekstin taloudelliset oikeudet toisaalle, jolloin joku toinen taho voi käyttää teostasi taloudellisen hyödyn saamiseksi. Kaiken kaikkiaan tekijän on vain oltava tarkkana, mitä lupaa ja millaisia sopimuksia allekirjoittaa.

Kommentit (0)
22.05.201916:32
86890
21

Tuskinpa artistit tekstejä kovin usein varastelee, mutta jos haluat varmistusta, niin hommaa pari todistajaa ja laittakaa talteen päivämäärä, koska he näkivät sen tekstin. Tai jos toimitat sen sähköpostilla, niin talleta lähetys. Oikeudessahan tuommoinen varkaus ratkaistaisiin, joten tarvitset siellä todistajia/todisteita.

Kappaleen teko on ymmärtääkseni yhteistyötä, sanoitus harvoin semmoisenaan menee läpi, vaan sitä hiotaan säveltäjän kanssa, jotta saadaan nuotitus/tavujako kohdalleen. Jos tämä on, kuten kuulostaa, ensimmäinen sanoituksesi, se tuskin semmoisenaan menee läpi. Koita löytää joku säveltäjä kaveriksi. Artisti (joka ei itse tee kappaleitaan) yleensä haluaa valmiin teoksen.

Kommentit (0)

Vastauksesi