Lastenkirjan kuvittamisprosessi kustantamossa

Lastenkirjan kuvittamisprosessi kustantamossa

Hei! Kustannustoimittaja antaa kirjailijalle palautetta ja korjausvinkkejä käsikirjoituksen suhteen. Kuinka on kuvittajan kuvitussuunnitelman kanssa? Saako hän ohjeistusta kustannustoimittajalta tai kustantamon graafikolta? Vaaditaanko häntä muuttamaan kuvien määrää tai kuvissa olevaa sisältöä ja taiteellista ilmaisutyyliään esimerkiksi värien suhteen?

Vastaus

Saimme vastauksen lastenkirjojen kuvittajalta. Hän kertoo, että prosessi vaihtelee kovasti.

Jos kuvittaja on uusi, kustantamo haluaa varmasti muutaman näytekuvan kyseiseen tekstiin. Samassa yleensä käydään läpi kuvien määrä ja joskus sisältöäkin. Ongelmana uuden kokemattoman kuvittajan kanssa on yleensä epätasaisuus. Näytekuvat joita kuvittaja tuo kustantamolle voivat olla hienoja, mutta sitten kokonaisen kirjan kuvittaminen on aika eri asia. Tyyli ei välttämättä sovi tekstiin tai kuvittaja ei osaa rakentaa tarinaa kuvin, niin ettei esimerkiksi vain toista tekstiä kuvina. Tällaisiin asioihin kustantamossa voidaan puuttua ja keskustella niistä.

Kuvittaja joka on tehnyt paljon töitä kustantamoille on hiukan eri asemassa, Yleensä hän saa aika vapaat kädet, sillä kustantamo pystyy luottamaan työn jälkeen ja kuvittajan näkemykseen. Jotkut kuvittajat tekevät aika tiivistä yhteistyötä kirjoittajan kanssa. He pallottelevat ideoita puolin ja tosin ja miettivät tekstin ja kuvan kokonaisuutta ja yhteensopivuutta. Mutta tämäkin on hyvin henkilö ja tapauskohtaista. Moni kuvittaja näyttää välillä luonnoksia kustantamolle ja kirjoittajalle.

Jos kustantamo tai kirjailija haluaa muuttaa valmiita kuvia, siihen täytyy yleensä olla joku hyvä syy. Pelkkä kuvan väri ei yleensä tähän riitä. Kuvassa voi olla toki jokin oikea virhe tai väärinymmärrys tekstin suhteen. Silloin kuva muutetaan tai piirretään uusiksi.

Suuri osa kuvittajista on koulutukseltaan graafikoita. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että vaikka he eivät välttämättä itse aina taita kirjaa, heillä on käsitys siitä miten tekstit tulee sijoittaa kuvan yhteyteen. Tässä kuitenkin joutuu tekemään jonkin verran yhteistyötä kustantamon graafikon kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi