Läskillä kysyttävää:1.Paljonko ihminen kuluttaa kaloreita päivässä tekemättä...

Läskillä kysyttävää:1.Paljonko ihminen kuluttaa kaloreita päivässä tekemättä...

Läskillä kysyttävää:
1.Paljonko ihminen kuluttaa kaloreita päivässä tekemättä mitään?
2.Onko laihduttamisen kannalta väliä mistä päivän kalorit kerääntyy, että lihooko ihminen enempi syödessään kalorimäärän x roskaruuasta, kuin saman kalorimäärän pelkistä vihanneksista ja hedelmistä?
3.Mitä rasvaa laihduttajan tulisi suosia ruuan paistamisessa?
4.Kumpi on laihduttajalle enempi haitaksi, rasva vai sokeri?

2 vastausta

1) Perusaineenvaihduntaan kuluu energiaa 1500 – 1800 kcal vuorokaudessa. Energian kulutukseen vaikuttavat perintötekijät ja paino. Oman energiankulutuksensa voi laskea esim. täältä: http://kalorilaskuri.fi/kalorikulutus

2) Ravinnon energiamäärä ratkaisee. Ei ole kuitenkaan samantekevää, mistä ravintoaineista ja missä suhteissa tarvitsemansa energiamäärän saa. Valitut ruoat vaikuttavat siihen, saako niistä pelkästään energiaa eli ”tyhjiä kaloreita” vai saako energian lisäksi elimistön toimintojen kannalta välttämättömiä ravintoaineita. Laihduttajan kannalta on tärkeää, että ruokavaliolla on ominaisuuksia, jotka edistävät sen omaksumista jokapäiväiseen käyttöön ilman suurempia hankaluuksia. Ruokavalion tulisi sisältää riittävästi proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä välttämättömiä rasvahappoja. Näin elimistön perustoiminnot voivat sujua normaalisti, eikä ole vaaraa vitamiinien tai muiden ravintoaineiden puutostiloista tai muista terveydellisistä ongelmista. Monipuolinen ruokavalio pitää myös nälän ja heikkouden tunteen loitolla. Sen sijaan rasva ja sokeri pitävät huonosti nälkää ja jos roskaruualla kuittaa päivän energiantarpeensa, jäävät annoskoot väistämättä niin pieniksi, että niillä on vaikea saada nälkää pysymään poissa. Hiilihydraatit ja proteiinit pitävät kylläisyyden tunnetta yllä kauemmin, joten ne estävät liiallista syöntiä. Rasvan lihottavuutta lisää myös se, että keho ei pysty polttamaan rasvaa ylen määrin. Ylijäämä varastoituu herkästi rasvakudokseen, eikä rasvan varastointiin kulu juuri lainkaan energiaa. Sen sijaan proteiinin ja hiilihydraatin muuttaminen varastorasvaksi kuluttaa myös energiaa.

Laihdu ilman nälkää-kirjassa on kirjoitettu seuraavasti: ”Ei ole mitään syytä rääkätä elimistöään ravinneköyhällä, liian pitkälle jalostetulla ruualla, joka ei sisällä muuta kuin tyhjiä kaloreita, säilöntäaineita ja usein myös transrasvoja, eli roskaruoalla.”

3) Paistamiseen kannattaa käyttää hieman kasviöljyä. Kasviöljyistä parhaiten kuumennettaviksi soveltuvat oliivi- ja rypsiöljyt. Niissä on runsaimmin kertatyydyttämätöntä öljyhappoa, joka käyttäytyy ruoanvalmistuksessa neutraalisti. Painonhallinnassaan laihduttaja ei suoraan hyödy kasviöljystä, koska niissä on enemmän energiaa kuin voissa ja margariinissa, mutta ne sisältävät pehmeää rasvaa. Vähärasvaiset levitteet eivät vesipitoisuutensa takia sovellu paistamiseen. Laihduttajan kannattaisi paistamisen sijaan suosia vähärasvaisia ruuanvalmistusmenetelmiä, kuten keittämistä, hauduttamista tai uunissa kypsentämistä.

4) Tästä ollaan molempaa mieltä. Rasvassa on enemmän kaloreita kuin sokerissa, joten rasva on periaatteessa lihottavampaa. Toisaalta rasva on elimistölle välttämätöntä, mutta sokeri ei.
http://www.iltalehti.fi/elintavat/2009100510312128_el.shtml
http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/08/sokeri_on_sittenkin...

Painonhallinasta ja laihduttamisesta on paljon materiaalia. Tässä joitain:
http://kalorilaskuri.fi/laihduttaminen.php
http://www.tohtori.fi/?page=8294240
http://www.yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaalit/portaali-14.html?genre=te...

Täältä voit kysyä lisää ravitsemuksesta:
http://www.tiesydameen.fi/kysy-soilelta

Kirjalähteitä:
Aro, Antti: Syömään: kaikki tarpeellinen ravinnosta. (Duodecim 2008)
Hakala, Paula: Paino hallintaan kotikonstein. (Kansaneläkelaitos, tutkimus- ja kehitysyksikkö, 2000)
Mustajoki, Pertti: Painonhallinta: painavaa tietoa kohti kevyempää oloa. (Duodecim 2010)
Partanen, Hanna: Olet mitä syöt. (WSOY 2011)

Kommentit (0)
26.01.201417:29
118
112

Painonhallinnasta ja laihduttamisesta tietoa myös

http://www.laihduttaminen.com/     - sivustolta, siellä voi myös helposti katsoa oman paino-indeksin.

4. kohtaan lisäisin vielä, että sokeria ja sokerisia tuotteita on helpompi syödä liikaa. Esimerkiksi monet virvoitusjuomat ja mehut sisältävät paljon sokeria. Joten siinä mielessä mielestäni sokeri on haitallisempaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi