Lasinpuhallus keksittiin ilmeisesti n. 50 eKr.

Lasinpuhallus keksittiin ilmeisesti n. 50 eKr.

Lasinpuhallus keksittiin ilmeisesti n. 50 eKr. Mutta millaisissa uuneissa tuolloin saatiin sulatettua kvartsia? Ja mitä esim. metallia ym. oli silloin puhalluspilli?

Vastaus

Lasiastioita valmistettiin Egyptissä huomattavia määriä jo 1300-luvulla eKr. Niitä valmistettiin yleensä tekemällä hiekkaisesta savesta metallitangon päähän ydin, joka kastettiin sulaan lasiin ja pyöritettiin siellä, jotta astiaan saataisiin haluttu muoto. Hiekkaydin poistettiin, kun lasi oli jäähtynyt ja astia viimeisteltiin. Jo ennen tuota aikaa oli pitkään tiedetty voimakkaasti kuumennetun kvartsihiekan ja emäksen, kuten sooda tai potaska, yhdessä sulaessaan muodostavan lasia. Sulatuksesta löytyi sen verran tietoa, että hienonnettu kvartsikivi, johon oli sekoitettu soodapitoista kasvituhkaa, sulatettiin ruukussa ehkä 800 asteessa. Jäähdytyksen jälkeen sulate rikottiin kappaleiksi ja sulatettiin uudelleen tätä tarkoitusta varten valmistetussa sulatusastiassa 900-1000 asteen kuumuudessa.

Lasinpuhallusta alettiin harjoittaa ilmeisesti Syyriassa noin vuonna 50 eKr. sen jälkeen kun oli keksitty, miten voitiin muotoilla raudasta putki, johon voitiin kerätä sulaa lasimassaa. Toistuvilla lämmityksillä massasta pystyttiin sitten puhaltamaan ohutseinäisiä esineitä. Vapaan puhalluksen lisäksi käytettiin muotteja.

Aiheesta esim.
http://de.wikipedia.org/wiki/Glas
An encyclopaedia of the history of technology. Routledge 1990
Brockhaus Enzyklopädie in vierundzwanzig Bänden. 8. Band : Fru-Gos. Brockhaus 1989
TEK : keksintöjen kirja. WSOY 1981

Kommentit (0)

Vastauksesi