Lapsuudessani 60-luvulla näkyi paljon hailakan vaaleansinisiä syreenipuita. Mikä lajike oli kyseessä

Lapsuudessani 60-luvulla näkyi paljon hailakan vaaleansinisiä syreenipuita. Mikä lajike oli kyseessä

Vastaus

Syreenilajikkeita tuotiin Suomeen ensi kerran 1700-luvulla ja käyttö koristepensaana yleistyi 1800-luvulla. Vuosisadan lopulla tulivat suosioon myös pihasyreenilajikkeet eli niin kutsutut jalosyreenit. Runsaimmillaan pihasyreenilajikkeiden tarjonta on ollut 1900-luvun alkupuolella. Seuraavan sadan vuoden aikana Suomessa on tavattu yli 40 erilaista lajiketta. Lajikkeista suosituimpia ovat olleet purppuranpunakukkainen "Andenken an Ludwig Späth", valkokukkainen "Marie Legraye" ja kerrannaiskukkainen "Mme Lemoine".

Laura Hauta-Ahon laatimassa Pihasyreenilajikkeita Helsingin kaupungin viheralueilla -julkaisussa mainitaan vanha Prince Nottger -tyyppi, jolla on tähtimäiset, taivaansiniset kukat. Kukan keskellä on muodolle tyypillinen valkea silmä. Samassa dokumentissa lajiketta kuvaillaan myös haalean siniseksi.

Prince Nottger -syreeniä voi ihailla ainakin Suomenlinnassa. Välillä unohduksiin jäänyttä lajiketta on taas saatavilla myös taimituotannossa. Tosin taimiston kauppaama Prince Nottger on kukinnoltaan siniliila.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi