Lapset laittaa joskus sormet rauhanasennossa toisen pään taakse, että edessä...

Lapset laittaa joskus sormet rauhanasennossa toisen pään taakse, että edessä...

Lapset laittaa joskus sormet rauhanasennossa toisen pään taakse, että edessä näkevä saa kuvan henkilön "pässeydestä". Mistä tämä perinne on lähtöisin?

Vastaus

En löytänyt mistään selvitystä sille, miten voitonmerkki toisen pään takana on alkanut merkitä tämän toisen pässeydestä. Lastenperinnettä aikoinaan tutkinut Leea Virtanen hahmottti yhdeksi tärkeäksi lastenperinteen osaksi nolausperinteen ja ehkä tässäkin on kyse jostain samasta: kujeilusta tietämättömän kustannuksella. (Ks. Virtanen, Leea: Antti pantti pakana, 1971).

Kahden sormen eleelle löytyy kuitenkin historiaa. Wikipedian artikkelin mukaan englantilaisessa, 1330-luvulta peräisin olevassa käsikirjoituksessa The Macclesfield Psalter ele on piirretty hansikkaan tekemänä. Jos kahden sormen tervehdyksen tekee kämmen itseen päin, eleellä on ollut hyvin loukkaava merkitys etenkin englantilaisessa kulttuurissa. Sen syntytarina on kerrottu kirjassa Kaiken maailman eleet (Röger E. Axtell, 1992): 1500-luvun sodissa englantilaisia jousiampujia pidettiin niin vaarallisina, että vangeiksi jäätyään heiltä katkottiin ampumakäden etu- ja keskisormet. Kun sitten kerran tappion kokeneet ranskalaissotilaat marssitettiin englantilaisten voittajien eteen, ranskalaisia pilkattiin näyttämällä voittajien tallella olevia jousiammuntasormia, etu- ja keskisormea.

Voitonmerkkinä ele on toisen maailmansodan ajoilta ja kirjattu Winston Churchillin nimiin: "V for Victory”. Eleen historiaan liittyy vielä yksi sota, Vietnamin sota 1960–70 –luvuilla. Kun Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon kuvattiin usein voitonmerkkiä näyttäen, Vietnamin sodan vastainen rauhanliike ja hipit ottivat saman eleen käyttöön toisessa merkityksessä: peace – rauha. Suomalaisellakin poliittisella historialla on samoilta ajoilta oma voiton merkin näyttäjänsä: nousevan SMP.n Veikko Vennamo.

Eleellä on vielä yksi nimi: ”bunny ears” – eikä vain lasten tekemänä. Nykyään kahden sormen V lienee käytetyin juuri ilkikurisessa pässittelymerkityksessä. Ehkä kyse on sekä voitosta että rauhasta: Voitan sinut, kun salaa pidän sormiani pääsi takana, mutta peace vaan, ei se ole vakavaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/V_sign
http://yle.fi/satavuottaeduskuntavaaleja/index.php?54
http://www.museumofhoaxes.com/hoax/weblog/comments/the_bunny_ears_prank_...

Kommentit (0)

Vastauksesi