Lännenelokuvissa käy joskus niin onnettomasti että tarinan pahis joutuu...

Lännenelokuvissa käy joskus niin onnettomasti että tarinan pahis joutuu...

Lännenelokuvissa käy joskus niin onnettomasti että tarinan pahis joutuu tekemään henkilökohtaista tuttavuutta hirsipuun kanssa. Usein hirttoköyden silmukka ja siihen tehty solmu on aivan tietynlainen, sanoisinko hieman pitkulaisen mallinen solmukohdastaan. Onko tuo pitkulainen muoto jostain erityisestä syystä valittu käyttöön, eikö ns. "mikä tahansa" solmu kävisi tuohon, kunhan se vain liukuu köydessä aiheuttaen näin hengittämisen loppumisen? Olen joskus myös kuullut puhuttavan "hirttoköyden rasvaamisesta", haetaanko tällä sitten sitä että tuon makaaberin solmun kitka hirttoköydessä minimoitaisiin vai onko tuollainen "rasvaaminen" vain ns. legendaa?

Vastaus

Kyllä huonolla tuurilla monenlaisiin kaulan ympärille kiertyneisiin materiaaleihin voi tukehtua. Hirttosolmu (Hangman´s knot/noose) on eräänlainen vahvistettu vetosilmukka, joka kiristyy köyttä vetämällä ja avautuu irtopäästä vedettäessä.

Teloitukseen tarkoitettuun hirttosolmuun on tehty perinteisesti 6-8 köyden kierrosta ennen varsinaista solmun kiristämistä. Kierrokset vahvistavat solmun ominaisuutta. Varsinkin hirttäminen korkealta pudottamalla, jolloin tarkoitus on katkaista tuomitun niska, solmun tuli olla pitävä. Köyden rasvauksella on pyritty parempaan luistoon.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hangman's_knot

Kommentit (0)

Vastauksesi