Laitahyökkäjän tehtävät jääkiekossa?

Laitahyökkäjän tehtävät jääkiekossa?

Vastaus

Laiturit sijoittuvat hyökkäyskolmikossa keskushyökkääjän molemmin puolin, joten heitä kutsutaan vasemmaksi ja oikeaksi laitahyökkääjäksi. Laitahyökkääjällä on nykykiekossa monenlaisiakin rooleja, mutta kautta aikojen heidän tärkeimpänä tehtävänään on ollut maalinteko. Laiturin tarvitsemia ominaisuuksia ovat nopeus, aggressiivisuus, monipuolinen luistelutekniikka ja taiturimainen mailankäyttö. Nykyjääkiekossa pyritään usein siihen, että laiturit täydentävät ominaisuuksiltaan toisiaan. Toinen voi olla fyysisempi ja kaivaa kulmaväännöissä kiekkoa kulmista, toinen taas ketterästi kiemurtelee maalintekosektorille. Usein laituri nähdään maalin edessä maskia tekemässä. On olemassa myös monia hyviä hyökkääjiä, jotka voivat pelata sekä laita- että keskushyökkääjinä. Nykykiekossa kiekkoilijan on oltava mahdollisimman monipuolinen eikä monipuolisuudesta ole ennenkään haittaa ollut. Peli on nykykiekossa nopeutunut ja roolit vaihtelevat siten, että on puolustavia hyökkääjiä jne. Laitahyökkääjän pitää olla nopeasti vastustajan maalilla, ampua kiekkoja ja olla ensimmäisenä kiinni paluukiekoisssa.

Raimo Summanen kertoo kirjassaan (Meidän Päivä - Valmentamisen vaikea taito Teos,2005)mm. maajoukkueen valmentamisesta: "Sekoitimme viisikoissa puolustajien ja hyökkääjien rooleja niin, että voitiin jo puhua täysin pelipaikattoman pelitavan esiasteesta." "Jatkuvasti pelin näkevä, sen tilanteisiin samarytmisesti reagoiva viisikko on nimenomaan se nyrkki, jolla vastustajaa isketään." Summasen mielestä on periaatteessa samantekevää, miten pelataan, kunhan pelin tarkoitus täyttyy: saadaan tehtyä maali ja samalla estetään vastustajaa tekemästä maaleja." Toisiaan auttava monipuolinen viisikko pystyy nopeasti ja parhaiten paikkaamaan kentällä sattuvat lipsahdukset.

Summasen kirjassa puhutaan THT-mallista, joka jääkiekon lisäksi sopii mainiosti muuhunkin elämään:
1. Tiedosta heikkoutesi ja vahvuutesi (ole rohkeasti oma itsesi).
2. Hyväksy ne ja opi pitämään niistä.
3. Toimi vahvuuksiesi kautta (niin autat myös kaveria).

Viktor Tihonov (Tihonovin kiekkokirja, SN-kirjat, 1988)kertoo ytimekkään mielipiteensä: Vain maalit tuovat joukkueelle pisteitä, ei kaunis kuviopeli. Hänen mielipiteensä on, että pelillä on oma suunnitelmansa ja taktiikkansa, muttei pidä unohtaa, että osuutensa on myös improvisoinnilla.

Kentällä roolit usein sekoittuvat, vaikka oma pelipaikka antaakin pelaajalle kuviossa tietyn roolin.

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Winger_%28ice_hockey%29

http://www.sm-liiga.fi/

http://www.finhockey.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi