Lähtisikö Etelä-Suomeen siirretty vapautettu poro kulkemaan kohti Lappia?

Lähtisikö Etelä-Suomeen siirretty vapautettu poro kulkemaan kohti Lappia?

Oletetaan että poro olisi aikuinen ja terve ja se ei jäisi auton alle.

Vastaus

Kysyimme asiaa Luonnonvarakeskus LUKEsta ja saimme seuraavan vastauksen: "

Etelä-Suomessa vapautettu poro lähtisi todennäköisesti harhailemaan etsiessään lajikumppaneitaan ja tuttua elinaluettaan, jolloin se suunnistaisi varmaankin vähitellen kohti pohjoista. Ei ole kuitenkaan ollenkaan varmaa, että se pääsisi oikeasti takaisin kotikonnuilleen pohjoiseen, sillä kuten jo kysymyksessä tuli esille, mm. liikenteessä sitä uhkaisi auton alle jäänti. Sen voisivat myös saada saaliikseen petoeläimet (esim. sudet tai ilvekset) tai se saattaisi joutua epäonnekseen jopa koirien hampaisiin. Poro on villejä lajitovereitaan (mm. metsäpeura) kesympi, joten se on helpompi saalis petoeläimille ja joutuu myös liikenteessä useammin vaaratilanteisiin.  
 
Joka tapauksessa poro pyrkisi etsimään muita lajitovereitaan ja varmaankin suunnistaisi vaistonsa varassa pääosin pohjoista kohti.  Jos se selviäisi riittävän pohjoiseen, se voisi törmätä aluksi metsäpeuroihin. Poro kyllä sopeutuu elämään metsäpeuran kanssa ja se hyväksytään metsäpeuraryhmään, mutta toisaalta metsäpeuran rotupuhtauden kannalta olisi huono asia, mikäli poro risteytyisi metsäpeuran kanssa, eli poro ja metsäpeura saisivat yhteisiä jälkeläisiä. Mikäli poro kuitenkin jatkaisi vielä ohi metsäpeura-alueiden pohjoista kohti, se todennäköisesti pääsisi poronhoitoalueelle asti, joka alkaa lännessä Oulun pohjoispuolelta ja idässä Suomussalmen korkeudelta. "
Kommentit (1)
Jos noin on (vaisto vetää pohjoiseen), niin miksihän Oulun/Kuusamon seudun porot pysyv... Jos noin on (vaisto vetää pohjoiseen), niin miksihän Oulun/Kuusamon seudun porot pysyvät kiltisti samoilla seuduin eivätkä painele Lappiin?
7.9.2018 20:14 Köpi K 57197

Vastauksesi