Lähetin viimeksi kysymyksen, johon tarvitsen tietoa lisää.(Suunnittelen kirjan...

Lähetin viimeksi kysymyksen, johon tarvitsen tietoa lisää.(Suunnittelen kirjan...

Hei!
Lähetin viimeksi kysymyksen, johon tarvitsen tietoa lisää.(Suunnittelen kirjan tekemistä naisten vaatemuodista 100-vuoden ajalta.(1800-luvulta 1900-luvun alk.)Tarvitsen kuvitukseen naisten muotilehdistä sekä maalauksista vanhoja kuvia .Tarvitsenko lupaa, jos aikon käyttää internetistä otettuja kuvia?)
Sain ihan hyvän vastauksen lupien hankkimisesta, mutta
vastauksessa mainittiin että: "Voit tietenkin hankkia kirjallesi oman kuvittajan, jolle maksat palkkion ja mainitset kirjassasi"

LISÄKYSYMYS:

Mutta jos kuvitan itse kirjani .Joudun käyttämään ohjeena kuvia muotilehdistä , vaatteita elokuvista, maalauksissa olevia vaatteita jne. Tarvitseeko tässä tapauksessa muuta lupaa kuin maininta kirjassa mistä on mallit saanut?

Vastaus
24.05.201015:19
26199
3

Hei!

Suomen tekijänoikeuslaki suojaa teoksia ja niiden mukaelmia mutta ei ideoita. Voit siis aivan laillisesti laatia kirjaasi itse kuvitusta käyttämällä toisten piirtämiä kuvia ideoiden lähteenä, kunhan omat kuvasi eivät ole suoria kopioita sellaisista kuvista, joita tekijänoikeuden rajoituksen koskevat. Jos kuvat ovat omia itsenäisiä teoksiasi, ei lähteitäkään tarvitse mainita.

Tekijänoikeuslain 22 § antaa mahdollisuuden ”hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia” julkistetusta teoksesta ”tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa”. Kuvaa tai sen osaa voisi kuvitella voitavan käyttää tuon kohdan perusteella, jos sitä esimerkiksi tarvitaan perustelemaan jotakin väitettä. ”Hyvä tapa” edellyttää sitaatissa lähteen mainitsemista.

Tekijänoikeuslain 25 § antaa myös oikeuden ”ottaa tekstiin liittyviä kuvia” julkistetuista taideteoksista ”arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen”. Tekijänoikeusneuvosto on osoitteesta http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaeno... löytyvässä lausunnossaan edellyttänyt, että tällöin ”esityksen ja siihen otettavan kuva-aineiston välillä on oltava asiallinen yhteys” eivätkä kuvat saa olla teoksen pääasia. Osoitteesta http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoik... löytyvässä lausunnossaan Tekijänoikeusneuvosto on katsonut, että kohtaa voidaan soveltaa esimerkiksi kirjan kansiin.

Tekijänoikeuslaki löytyy kokonaisuudessaan Finlex-tietokannasta osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.

Jonkin verran tekijänoikeuksista vapaita vanhaa vaatetusta käsitteleviä kuvia löytyisi Wikimedia Commonsista osoitteesta http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Clothing. Muodin historialle on oma luokkansakin osoitteessa http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:History_of_fashion. Noiden kuvien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska joukossa saattaa olla tekijänoikeuksien suojaamaa aineistoa tai sellaisia kuvia, jotka eivät välttämättä olisi Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti suojan ulkopuolella. Suomessa esimerkiksi tauluista otetut valokuvat saavat erikseen suojaa, vaikka itse maalaus olisi tekijänoikeuksista vapautunut, kun taas Yhdysvalloissa käytäntö on ilmeisesti toisenlainen.

Periaatteessa kuitenkin Wikimedia Commonsin kuvat ovat käytettävissä myös kaupallisiin julkaisuihin ja tarvitsematta pyytää siihen erikseen lupaa. Uusien kuvien sivulla on lisenssilaatikko, jossa on kerrottu kuvaan liittyvät käyttöehdot, esimerkiksi kuvaajan tai kuvan tekijän nimen mainitseminen. Vanhoissa kuvissa on puolestaan kerrottu peruste, miksi kuvan katsotaan olevan tekijänoikeuksien suojan ulkopuolella. Kannattaa siis katsoa tarkasti kuvan sivulla annetut tiedot ja sen perusteella päätellä, voisiko kuvaa käyttää omassa julkaisussa.

Kommentit (0)

Vastauksesi