Lääkkeiden vapauttamisesta ruoka/kauppamyyntiin (apteekkien yksinoikeudesta)?

Lääkkeiden vapauttamisesta ruoka/kauppamyyntiin (apteekkien yksinoikeudesta)?

Mikä lääkevalmisteiden maahantuojien ja/tai valmistajien mielipide asiasta on, että sallisivatko ne lääkevalmisteidensa (lääkkeiksi luokiteltavien toistaiseksi vain apteekin kuluttajamyyntituotteiden) myynnin vapauttamista Suomessa ruoka/kauppamyyntiin apteekeista? Onko yksikään maahantuoja ja/tai valmistaja tästä ilmaissut mielipidettään? Jos, niin mihin suuntaan ne mielipiteet jakautuvat?

2 vastausta

Kysyjä tarkoittanee ns. itsehoitolääkkeiksi luokiteltavien tuotteiden myyntiä. Muista pohjoismaista poiketen itsehoitolääkkeiden myynti on Suomessa edelleen sallittu vain apteekeissa. Päivittäistavarakauppa ottaisi luonnollisesti mielellään itsehoitolääkkeet valikoimiinsa. Apteekkarit taas pitäisivät ne omissa hyllyissään. Kilpailuvirasto sallisi turvallisiksi luokiteltavien itsehoitolääkkeiden myynnin apteekkien ulkopuolella. 

Ainakin Suomessa toimivan lääketeollisuuden etujärjestön Lääketeollisuus ry:n kanta näyttäisi olevan myynnin vapauttamiselle kielteinen. Yhdistys kyllä haluaisi laajentaa apteekeissa myytävien itsehoitolääkkeiden valikoimaa siirtämällä joitakin nykyisin reseptillä myytäviä tuotteita itsehoitoon.

Voi olla, ettei lääkevalmistajia lopulta niin kiinnosta mikä jakelukanava vastaa myynnistä, kunhan menekkiä riittää. Itsehoitolääkkeiden saatavuus kyllä paranisi vapauttamisen myötä ja mahdollisesti siten myös myynti jonkin verran kasvaisi.

 

 

Kommentit (0)
23.04.201816:19
7284
30

En tietenkään voi vastata mainitsemiesi tahojen puolesta, voit tietysti itse kysyä niiltä. mutta kansalaisena uskon ettei moni mukaan kuin minä sallisi että esim. latvian venäläiset (toimitus ei nyt tästä pillastu!)  tulisivat tänne myymään Intiassa tahtyjä lääkeväärennöksiä rotanmyrkkyineen.

(Älkää tätä sensuroiko, asia on totta monissa maissa ja nettikaupassa).

Kommentit (0)

Vastauksesi