Kysymys tekijänoikeuksista

Kysymys tekijänoikeuksista

Olen säveltänyt oman instrumenttaalikappaleen ja aion tehdä sille musiikkivideon. Tarkoituksena on tehdä musiikkivideo netistä löytyvästä materiaalista, lähinnä Euroopan huippuliigojen jalkapallo-otteluista. Videossa näkyisi myös yksittäisiä tähtipelaajia. Videossani olisi korkeintaan 5 sekunnin pätkä kopioituna per yksittäinen netissä oleva video. Musiikkivideon kesto on noin 4 minuuttia. Osaa kopioiduista videoista aion myös editoida. Musiikkivideo tulee kaupalliseen käyttöön jolla aion pyrkiä listojen huipulle. Onko kuvatunlainen videoiden kopioimien luvallista ilman mitään maksuja kenellekään?

Vastaus

Tekijänoikeus ei salli kopiointia kaupalliseen käyttöön ilman lupaa.

Poikkeuksena materiaali, jolle tekijä on antanut luvan vapaaseen käyttöön.

Yleensä käyttölupa ilmenee esim. Creative Commons-merkinnästä. Lisensseistä on olemassa erilaisia variaatioita, joista löydät tietoa suomenkieliseltä Creative Commons-sivustolta.

Kannattaa muistaa myös, että osa YouTube- tai muista vapaasti verkossa katsottavista videoista on tekijänoikeuksien kannalta laitonta materiaalia, koska yksittäiset käyttäjät eivät esim. televisio-ohjelmia verkkoon ladatessaan ole saaneet julkiasulupaa tekijänoikeuksien haltijoilta.

Kommentit (0)

Vastauksesi