Kysymys risteysalueen tulkinnasta

Kysymys risteysalueen tulkinnasta

Hei,

kysyisin tulkintaa seuraavalle risteysssäännölle.

Kun Helsinginkadulta kääntyy vasemmalle Vauhtitielle, niin kääntyville ajoneuvoille on nuolivalo, joten käänyttässä ei pitäisi olla väistettäviä. Käännöksen jälkeen noin 20 metrin päässä Vauhtitien ylittää tämän jälkeen suojatie, joka saattaa olla myös ns. pyörätien jatke. Mikä lasketaan risteysalueeksi tässä tapauksessa ja tuleeko autoiljoiden väistää pyöräilijöitä tuossa kohdassa? Onko 20 metriä suoraan ajanut autoilija vielä kääntyvä autoilija? 

Kuvat: 
Vastaus

Yleensä ajatellaan, että risteysalue päättyy risteyksestä katsottuna viisi metriä risteävän tien jälkeen. Tässä kysymässäsi tapauksessa suojatie on todellakin kauempana eikä kuulu varsinaisesti Helsinginkadulta kääntyvien välittömään risteysalueeseen, vaikka onkin siinä rajoilla. Toisaalta vieressä on Uimastadionille kääntyvä risteys, jonka yli kulkee pyörätien jatkeena oleva suojatie. Vaikka suojatie ei olisikaan enää Helsinginkadulta kääntyvien risteysaluetta, " kääntyjä on väistämisvelvollinen risteävän tien poikittaisliikenteeseen nähden. Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa."  Autoilijan tulee siis aina väistää kevyttä liikennettä, vrt. lähde Liikenneturva:

"Ajoneuvon kuljettajan on kohdatessaan tai ohittaessaan jalankulkijan, polkupyöräilijän tai mopoilijan annettava tälle ajoneuvon koko ja nopeus huomioon ottaen turvallinen tila tiellä."    ja

"Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille."

Alla liikenteeseen ja aiheeseen liittyviä linkkejä.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi