Kysymys putoamiskiihtyvyydestä ja saavutetusta nopeudesta.

Kysymys putoamiskiihtyvyydestä ja saavutetusta nopeudesta.

Kysymys putoamiskiihtyvyydestä ja saavutetusta nopeudesta. Jos kaksi samanmuotoista ja kokoista, mutta eri painoista esinettä pudotetaan esim. 10 km korkeudesta, niin onko eroa niiden saavuttamissa nopeuksissa kun esineet osuvat maanpintaan? Muodolla lienee ainakin vaikutusta, mutta onko painolla?

Vastaus

Oikeastaan ainoa tekijä, joka vaikuttaa eri tavalla eri kappaleiden putoamisnopeuteen Maapallolla on ilmanvastus. Kappaleiden muoto taas vaikuttaa siihen, miten paljon ilmanvastusta kappale pudotessaan kokee, mutta painolla tai oikeastaan massalla ei ilmanvastuksen kanssa ole tekemistä: sen sijaan massa kyllä vaikuttaa siihen, miten hyvin kappale pystyy vastustamaan ilmanvastusta. Taivaankappaleilla, joilla ei ilmakehää ole, ilmanvastuskaan ei tietysti vaikuta putoamisnopeuteen.

Jos ilmanvastusta ei oteta huomioon, kaikki kappaleet käyttäytyvät pudotessaan samalla tavalla. Mikäli aikaa kappaleen pudottamisesta merkitään kirjaimella t, kappaleen senhetkisen nopeuden voi laskea ottamalla ajan t neliön, kertomalla vakiolla g ja jakamalla kahdella. Vakio g on joka taivaankappaleelle ominainen ja riippuu enimmäkseen planeetan, kuun, tähden tai muun taivaankappaleen massasta.

Lisää tietoa aiheesta löytyy esimerkiksi täältä:
http://www.lightandmatter.com/html_books/1np/ch03/ch03.html
http://www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/airplane/falling.html

Kommentit (0)

Vastauksesi