Kysymys lottoriveistä

Kysymys lottoriveistä

Pari päivää sitten iltapäivälehden nettisivuilla oli vinkkejä lottoamiseen. Yhdessä kohdassa mainittiin, että jotkut ihmiset muodostavat lottorivinsä vain syntymäpäivistä, jolloin he tulevat rajoittaneeksi käyttämänsä numerot välille 1-31. Näin ei kannata tehdä, koska tällöin riveistä jäävät aina kokonaan pois numerot 32-39, ja mahdollisuudet voittaa pienenevät, kun käytössä ei ole kaikkia arvottavia numeroita. Monet väittivät kommenteissaan tätä vastaan argumentilla, että mitä väliä sillä on, mitä numeroita lappuun valitsee ja vaikka loppupään numerot jäisivätkin pois, kun kaikilla rivivaihtoehdoilla täysosuman voittaminen on kuitenkin yhtä todennäköistä. Kaikki rivivaihtoehdot tietenkin ovat yhtä todennäköisiä, mutta tässä tilanteessahan et voi valita kaikista mahdollisista rivivaihtoehdoista ja näin kavennat mahdollisuuksiasi täysosumaan, koska sinulla ei ole lähtökohtaisesti minkäänlaista mahdollisuutta saada täysosumaa niissä tapauksissa, kun yksikin numero täysosumarivistä sijoittuu välille 32-39. Tämähän tuntuu täysin selvältä asialta, mutta olisi mukava kuulla miten asiantuntija asiaa selvittää.

2 vastausta
18.02.201520:58
79499
58

Kieltämättä äkkipäätä tuntuisi, että tahallaan poisjätetyt numerot pienentäisivät todennäköisyyttä voittaa, mutta todennäköisyys riippuu vain mahdollisuuksien kokonaislukumäärästä (n.15 miljoonaa) ja pelattujen rivin määrästä (yhdellä rivillä 1/15milj. kahdella rivillä 2/15milj. jne).

Asiaa voi ajatella niin, että "luopuisi vapaaehtoisesti" kaikista muista numeroista paitsi 1,2,3,4,5,6,7.  Voiton todennäköisyys olisi edelleen 1/15milj. (kuten minkä tahansa muun rivinkin). Siis omasta rivistä poisjätetyt numerot eivät vaikuta pelatun rivin voittotodennäköisyyteen. Yhtä hyvinhän voisi ajatella, että pelaaja joka käyttää myös numeroita 32-39 on kuitenkin kussakin rivissä "vapaaehtoisesti luopunut" joistakin muista numeroista.

Kokonaan toinen juttu on sitten voiton sattuessa tulevat voittosummat. Edellämainittua riviä 1,2,3,4,5,6,7 pelaa viikoittain n. 3000 henkilöä ja jos sille joskus sattuu esim miljoonan pääpotti, kukin saa 333euroa. Samoin noita Alle 32-numeroita pelaa useampi kuin kaikkia numeroita, joten niillekin sattuville voitoille on todennäköisemmin useampia jakajia ja voitot siten pienempiä.

Kommentit (0)
19.02.201508:30
8329
23

Edellinen vastaus on toki täysin oikea, mutta en malta olla jatkamatta aiheesta.

Äärimmilleen yksinkertaistettu versio "lottopelistä" olisi kolikonheitto. Pelaaja voi käyttää kahdenlaista strategiaa: hän voi sattumanvaraisesti yrittää arvailla, tuleeko kruuna vai klaava ja "hyödyntää koko tulosavaruuden" tai sitten hän voi pelata joka kierroksella kruunaa ja luopua vapaaehtoisesti voitosta kierroksilla, joilla tulee klaava. Koska kruuna ja klaava ovat yhtä todennäköisiä, pelaaja voittaa kummallakin strategialla keskimäärin joka toinen kerta.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi