Kysymys ihon ruskettumisesta Suomessa.

Kysymys ihon ruskettumisesta Suomessa.

Kysymys ihon ruskettumisesta Suomessa. Milloin Suomessa ruskettuu "tehokkaimmin" (aikaväli ?) ja milloin taas ei rusketu lainkaan (aikaväli?) ? Vai voiko Suomen ilmastossa ruskettua läpi vuoden esim. lasitetulla parvekkeella olettaen, että aurinko paistaisi lähes päivittäin?

Onko ruskettumisessa eroa, suoraan paisteessa / varjossa?

Tuli muutama kysymys :)

Vastaus

Ruskettuminen on ihon keino puolustautua haitallisia UV-säteitä vastaan. UVA-säteet vaikuttavat melanosyytteihin, ihon väriainetta muodostaviin soluihin. UVA-säteet ruskettavat jo olemassa olevaa pigmenttiä, UVB-säteet sen sijaan saavat aikaan ihon pintasolukon lisääntymistä. Tämä aiheuttaa ihon paksuuntumista ja uuden pigmentin muodostumista.

Ruskettuminen yrittää estää vahingollisten UV-säteiden pääsyn ihon syvempiin kerroksiin. Liika säteily aiheuttaa palamista. UV-säteiden vaikutukset kertyvät ihoon koko eliniäksi, ne vanhentavat ihoa ennenaikaisesti ja iho muuttuu kuivaksi ja karheaksi ja voi tulla värimuutoksia. Pahin vaara on ihosyöpä, josta 95% voitaisiin estää suojautumalla UV-säteiltä.

Ihoa kannattaa suojata vaatteilla, aurinkovoiteilla ja pysymällä pois suorasta auringonpaisteesta pahimpaan säteilyaikaan. Lisäksi kannattaa käyttää aurinkolaseja, koska silmät ovat hyvin herkkiä UV-säteille.

Ihminen siis ruskettuu sitä enemmän mitä enemmän saa UV-säteitä iholleen. Suorassa auringon-paisteessa niitä saa luonnollisesti enemmän kuin varjossa, mutta varjossakaan ei ole turvassa. Varjossa on puolet vähemmän UV-säteitä kuin paisteessa, kertoo Säteilyturvakeskus.

Jos tästä kaikesta huolimatta haluat edelleen ruskettua, voit seurata UV-indeksiä Ilmatieteen laitoksen sivuilla, jonne se päivittyy joka päivä. Mitä korkeampi indeksi on, sitä enemmän on UV-säteilyä. Indeksi on tarkoitettu ohjaamaan auringolta suojautumisessa, ei niinkään sille altistumisessa, mutta halutessaan sitä voinee käyttää myös päinvastoin. Mitä enemmän UV-säteitä on, sitä enemmän ruskettuu. Ilmatieteen laitoksen sivuilla kerrotaan, että auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Tämä toteutuu Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun nätillä ilmalla kello 10-17. Kun UV-indeksi on 6 tai sen yli on säteily voimakasta. Tähän päästään keskikesällä keskipäivällä, jos taivas on pilvetön.

Tästä voimme päätellä, että tehokkaimmin ruskettuu aurinkoisena päivänä keskikesällä keskipäivällä. Vähiten ruskettuu tietenkin yöllä, kun aurinko ei paista, ja talvella, kun aurinko paistaa vuorokaudessa vain lyhyen aikaa ja aurinko on kauempana maasta. UV-säteitä on ilmassa kuitenkin ympäri vuoden ja talvella ne vielä heijastuvat lumesta. Tämän voi havaita usein pilkkijöiden ruskettuneista kasvoista.

Säteilyturvakeskuksen sivuilla kerrotaan, että lasi vaimentaa UV-säteilyä hyvin tehokkaasti. Jonkin verran UVA-säteilyä pääsee läpi, mutta määrä on niin vähäinen, että suurin osa ihmisistä ei reagoi siihen mitenkään. Lasitetulla parvekkeella on siis melko epätodennäköistä ruskettua jos lasit ovat kiinni. Jos avaat ne, tilanne on tietenkin toinen, mutta ainakin talvella voi tulla kylmä, jos pyrit kokovartalorusketukseen.

Lähteet ja lisätietoa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rusketus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Auringonotto
http://www.verkkoklinikka.fi/?page=7709090&id=8323000
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=alg00140
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveysvaikutukset/uvsateily/f...
http://www.fmi.fi/saa/varoituk_7.html
http://www.fmi.fi/tutkimus_yhteiskunta/yhteiskunta_15.html

Kommentit (0)

Vastauksesi