Kysymys 1.Näkevätkö kaikki ihmiset unia eräät eivät vain muista?

Kysymys 1.Näkevätkö kaikki ihmiset unia eräät eivät vain muista?

Hei!
Kysymys 1.
Näkevätkö kaikki ihmiset unia eräät eivät vain muista? Miten on, nyt tarvitaan vakuuttavaa lähdeviittein varustettua tietoa tästä asiasta, ihmisten mielipiteet eivät riitä. Löytyykö apua?
2. Toinen aikaisempi kysymykseni odottaa edelleen tieteellistä vastusta. Onko ilma sateen jäkeen happipitoisempi? Tästäkin on käyty debattia. Ilma on sateen jälkeen puhtaampi, kosteampi, raikkaampi ja varmasti montaa muuta seikkaa, mutta mielestäni ei happipitoisempi.

Vastaus

Hei!

Olen lähettänyt ensimmäisen kysymyksesi eteen päin Suomen Unitutkimusseuraan asiantuntijoiden pohdittavaksi (http://www.sus.fi/ ). Heti kun saan heiltä vastauksen, lähetän sen tätä kautta sinulle.

Toiseen kysymykseesi sain alustavan vastauksen Ilmatieteen laitokselta:
"Ilmastotutkijan käsitys on, että sade puhdistaa ilman, mutta ei lisää happipitoisuutta. Jos on ukkosta se voi lisätä ilman otsonipitoisuutta, joka puolestaan voi tuntua "raikkaalta". Kirjallisuusviitettä ei löytynyt.

Lähetän kysymyksen myös Jaakko Kukkoselle ilmanlaadun tutkimusyksikköön, jos heillä olisi tiedossa esim. joku viite aiheeseen.

Ystävällisin terveisin Ari Venäläinen"

Eli tietoa tulee tipoittain. Päivitän vastausta sitä mukaa kun saan lisätietoja!

---------------------------------------------------------

Edit 1.

Tässä tulee Kukkosen vastaus ilman happipitoisuuskysymykseen:

"Sade ei vaikuta ilman happipitoisuuteen mitenkään.

'Raikastava' vaikutus johtunee osaltaan siitä, että sade puhdistaa ilmaa joistakin epäpuhtauksista, kuten erityisesti hiukkasista. Vaikutuksensa on varmaan myös suhteellisen kosteuden ja lämpötilan muutoksilla, jotka
useimmiten liittyvät sadealueiden ylikulkuun."

Ehkä luotamme kahden Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun tutkijan sanaan tässä asiassa :).

----------------------------------------------------------

Edit 2.

Nyt saimme erinomaisen vastauksen Kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskuksesta unitutkijalta:

"Kysymyksesi on todella hyvä eikä siihen vielä liene absoluuttista vastausta löydetty. Ongelmahan on se, ettei unennäköä voida havaita mistään ulkoisesta tekijästä, kuten aivosähkökäyrästä, sydämensykkeestä tms., vaan tutkijoiden on luotettavat ihmisten verbaalisiin raportteihin unennäöstä.

Strauch & Meier (1996) totetsivat, että ihmiset, jotka eivät normaalisti muista uniaan tai muistavat niitä äärimmäisen harvoin, muistavatkin uniaan kun heidät unilaboratoriossa herätetään juuri siitä nukkumisen vaiheesta (REM vaihe), jossa unennnäkö on todennäköisintä. Eli heidän mukaansa kyse voisi olla enemmänin muistamisongelmasta.

Pagel (2003) tutki kyselyin ja laboratorioöiden avulla ihmisiä, jotka sanoivat kyselyssä, etteivät näe unia. Hänen tutkimuksessaan selvisi, että pieni osa (alle 1%) ihmisistä ei muista uniaan edes herätettäessä unilaboratoriossa sopivimmasta nukkumisen vaiheesta. Edelläänkään kuitenkaan ei tiedetä, onko kyseessä muistiongelma (muutoin terveillä ja hyvämuistisilla ihmisillä?) vai eikä heillä todellakaan esiinny unennäköä.

Tietyt spesifit aivovammat voivat johtaa siihen, että ihminen ei enää raportoi unia (eli ei joko näe tai sitten ei muista), vaikka REM-uni muuten on normaalia (Solms, 1997). Samoin jotkin lääkeaineet vaikuttavat unennäköön joko sitä voimistavasti tai heikentävästi.

Tässä siis tutkittua tietoa unennäöstä, harmi vain, että vastaus on moniselitteinen."

Kommentit (0)

Vastauksesi