Kysymyksiä kakkuhuumorista?

Kysymyksiä kakkuhuumorista?

USAssa näkyy olevan kovasti hauskaa se, kun kakku lyödään päin näköä. Jopa hääparit, jotka ovat siis tälläytyneet ykköskuteisiin, sotkevat toisensa kakulla. Miksi? Mistä se hauskuus tässä tulee? Onko kakku joka naamaan lyödään edes tarkoitettu syötäväksi, vai onko se leivottu nimenomaan naamaan heitettäväksi? Vai olenko tosikko, kun minun mielestäni kakun naamaan heitossa ei ole lainkaa huumoria?

Vastaus

Koko länsimaisen hääkakku-perinteen juuret ovat muinaisessa Roomassa. Roomalaisiin häihin oli tapana leipoa erityinen kakku, jonka sulhanen seremoniallisesti murusti morsiamen päälle, ja josta vastavihityt myös söivät yhdessä. Kakun hajottamisen morisamen päähän uskottiin tuovan pariskunnalle onnea ja hedelmällisyyttä. Tämän nykyisen täytekakulla sotkemisen taustat liittynevät antiikin perintöön.

Erityisesti Yhdysvalloissa yleinen tapa sotkea hääkakulla on tosin todennäköisesti säilynyt juuri huumorielementin vuoksi. Onhan kermakakun naaman läiskiminen tuttua vanhoista mylkkäelokuvistakin. Aika monen mielestä se yksinkertaisesti on hauskaa. Häissä kakulla leikkimisen funktio lienee myös siinä, että halutaan keventää juhlavaa tunnelmaa. Useinhan juuri kakun leikkaamisen jälkeen alkaa hääjuhlan ns. vapaamuotoinen osuus, jolloin hääparikin saa jo ottaa rennommin.

Häissä leikattava ja naaman läiskittävä kakku on yleensä tehty ihan syötäväksi. Sen sijaan pikkulasten synttärijuhliin saatetaan nykyään valmistaa erillinen "smash cake", eli kakku joka on tarkoitettu ensimmäistä syntymäpäiväänsä viettävän taaperon tuhottavaksi. Nämäkin kakut ovat yleensä syötäviä ja kauniisti koristeltuja, mutta vieraat saava syödäkseen jotain muuta kuin pikku kätösten lääppimän kermaunelman.

Kommentit (0)

Vastauksesi