Kysymykseni sai alkunsa väitteestä, että kananmunaa ei voi keittää Mount...

Kysymykseni sai alkunsa väitteestä, että kananmunaa ei voi keittää Mount...

Kysymykseni sai alkunsa väitteestä, että kananmunaa ei voi keittää Mount Everestillä, sillä veden kiehumispiste siellä on alhaisempi mitä kananmunan hyytyminen edellyttää. Lähdin pohtimaan veden kiehumistilannetta tavallisella levyllä. Kun vesi alkaa kiehumaan levyllä niin kasvaako sen lämpötila kiehumisen saavuttaessa huippunsa? lähinnä pohdin tilannetta kun vesi kiehuu "pikkaisen, eli vähän poreita" verrattuna tilanteeseen, jossa kiehuminen on täydessä vauhdissa. Eli onko lämpötilassa jotain eroa, kun vesi kiehuu esim. 4:sella rauhallisesti verrattuna 6:lla täysillä kiehumiseen. Itse luokittelen molemmat hetket veden kiehumiseksi, mutta mielestäni eroavat selvästi toisistaan. Palatakseni mielenkiintoni herättäneeseen aiheeseen pohdin, että eikö veden lämpötilaa voi nostaa mount Everestillä (täysillä kiehumiseen) jotta kananmunan saisi kypsytettyä?

Vastaus

Äreämpi kiehuminen ei tarkoita, että veden lämpötila olisi kummemmin noussut: itse asiassa kiehuessa pois haihtuva vesi viilentää osaltaan vettä, vaikka sitten taas kattilan pinta lämmittääkin veden taas . Sen sijaan veden ja sitä lämmittävän pinnan - eli tässä tapauksessa kattilan - lämpötilojen ero on kasvanut. Korkeampi lämpötilaero synnyttää enemmän kuplia, mikä sitten on juuri sitä ärhäkkäämpää kiehumista. Jos lämpötilaero nousee hyvin paljon, lämmittävän pinnan ja veden välille muodostuu vesihöyrykalvo, joka taas hidastaa veden höyrystymistä: näin esimerkiksi suoraan kuumalle keittolevylle pudonnut vesi jää hetkeksi aikaa pisaroina sihisemään levyn päälle.

Aivan täysin vailla kananmunia ei Himalajallakaan tarvitse olla, sillä kananmunan keittäminen kylmemmässä vedessä kestää vain vähän kauemmin. Lisäksi on olemassa muutamia tapoja nostaa veden kiehumispistettä, jotka periaatteessa saattaisivat auttaa kananmunan kypsytyksessä. Täysin sileällä ja puhtaalla pinnalla olisi mahdollista ylikuumentaa vettä eli lämmittää vettä kiehumispistettä huomattavasti korkeammaksi, vaikka vesi ei lainkaan kuplikaan. Vielä helpompi tapa nostaa veden kiehumispistettä on liuottaa siihen jotain toista ainetta - kuten suolaa - joka ei höyryynny samassa lämpötilassa.

Lähteet:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/vappre.html#c4
http://www.usatoday.com/tech/columnist/aprilholladay/2006-04-10-boiling-...
http://en.wikipedia.org/wiki/Nucleate_boiling
http://chemed.chem.purdue.edu/genchem/topicreview/bp/ch14/melting.php
http://kitchenscience.sci-toys.com/boiling_freezing_pressure
http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=77759

Kommentit (0)

Vastauksesi