Kysyisin mistä johtuu että romaaneilla on ruotsinkielinen sukunimi vaikka...

Kysyisin mistä johtuu että romaaneilla on ruotsinkielinen sukunimi vaikka...

Kysyisin mistä johtuu että romaaneilla on ruotsinkielinen sukunimi vaikka romaanit ovat asuneet suomessa satoja jopa tuhat vuotta vai löytyykö suomenkielisiä sukunimiä heimon keskuudesta?

Vastaus

Sama kysymys on askarruttanut toistakin kysyjää, sillä 4.11.06 on Helsingin Sanomien ”Kysy Kirstiltä” – palstalla perusteellinen vastaus, jossa kerrotaan romanisukujen tulleen Suomeen Ruotsin kautta. Ruotsi-Suomessa suhtautuminen romaneihin oli kielteistä. Niinpä joukko Ruotsin romaneja lieneekin paennut Suomen metsäseuduille etsimään rauhallisempaa elämää. Ensimmäinen maininta Suomen romaneista on Ahvenanmaalta vuodelta 1559.

Ruotsi-Suomeen romanit olivat tulleet vuonna 1521 etelästä (Manounche ryhmä) ja 1600-1700 luvuilla (Sintiryhmä). Romanit käyttävät itse itsestään nimitystä Kale, joka on myös eräs romaniryhmä samoin kuin itse romaryhmäkin.

Manounche-ryhmästä on peräisin suomalaisten romaneista käyttämä manne -nimitys. Sintiryhmään kuuluneita puolestaan kutsuttiin tattareiksi. Nimitys johtui siitä, että romanien uskottiin tulleen Etelä-Venäjältä, jossa asui tataareja.

Skandinavian maissa oli tavallista, että papit nimesivät uudelleen muukalaisia, joiden nimet sopivat huonosti valtaväestön korvaan. Suomessakin papit olivat ruotsinkielisiä, joten jo Ruotsin puolelta tullut nimistö säilyi Suomessa muuttumattomana.

Jo vuonna 1900 Valtioneuvoston asettama komitea kannatti ajatusta romanien sulauttamisesta valtaväestöön mm. huostaan ottamalla romanilapsia ja sijoittamalla heidät lastenkoteihin. Suomen itsenäistyessä vuonna 1917 kaikki kansanryhmät saivat Suomen kansalaisuuden. Tästä huolimatta romanit ovat kuitenkin välttäneet sukunimien suomalaistamiskampanjan vuonna 1906 ja myöhemmin 1920 ja 1930-luvuilla.
Syynä on saattanut olla paitsi romanien elämäntapa myös heidän erittäin tiukka sukuyhteytensä ja perinteen kunnioituksensa.

Vanhoista romaninimistä löytyy luettelo Suomen sukututkimusseuran sivulta: http://www.genealogia.fi/ (Valitse linkki ”Henkilönnimet”. Sukunimiluetteloista löytyy otsikko ”Romanisukujen nimiä”).
Kärkkäisen ja Nulvan ohella listasta ei todellakaan löydy suomenkielisiä nimiä. Toisella käytöstä pois jääneiden nimien listalla esiintyvät sentään nimet Lilja, Lintu, Huumonen ja Hommonen.

Lähteitä:
http://www.romanomissio.fi/romanit1.htm

http://www.oph.fi/page.asp?path=1,438,3449,15851

http://pre20031103.stm.fi/suomi/pao/julkaisut/romanit.htm

http://www.kotus.fi/ajankohtaista/radio/06_snellmanin_100-vuotispaiva_ja...

http://www.genealogia.fi/nimet/nimi97s.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi