Kysyisin Hesarin 20.8.2008 uutisessaan käyttämän "panna"-verbin taustoista.

Kysyisin Hesarin 20.8.2008 uutisessaan käyttämän "panna"-verbin taustoista.

Hei! Kysyisin Hesarin 20.8.2008 uutisessaan käyttämän "panna"-verbin taustoista. Sana vaikuttaa hyvin monipuoliselta kielitoimiston sanakirja tarjoaa sille lukuisia käyttötapoja verbinä luonnollisesti myös tämän vanhahtavalta kuulostavan: "..halla on pannut perunanvarsia jopa Keski-Suomessa asti"
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Sade+uhkaa+haukata+ison+osan+viljasado...
Mutta mikä on panna -verbin historia mistä se alunperin tulee ja miten sitä on käytetty? Entä osaatteko sanoa miten tai miksi sen käyttö levisi niin monipuoliseksi? Kiitos jo etukäteen teette hienoa työtä! Terveisin Vakiolukija

Vastaus

Hei

Nykysuomen sanakirjan osa 6, etymologinen sanakirja (Helsinki: WSOY, 1987) toteaa panna-verbin olevan "ikivanha omaperäinen verbi, jolla on etymologisia vastineita kaikissa lähisukukielissä ja useissa etäsukukielissä[..]".

Lisäksi verbin merkityksen todetaan tai arvellaan jo alkujaan olleen hyvin väljän päätellen siitä, että sillä on sukulaiskielissä monenlaisia vakiintuneita merkityksiä.

"Ikivanhaksi perusmerkitykseksi voidaan joka tapauksessa rekonstruoida 'panna, asettaa'".

Helsingin Sanomien tarjoamaa käyttöyhteyttä en ole itse aiemmin kuullut, mutta panna-verbin käyttöala on tosiaan laaja ja avara - ilmeisesti aina sinne asti missä peruna kasvaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi