Kysyin useita viikkoja sitten, onko orava oikeasti muita jyrsijöitä kuten...

Kysyin useita viikkoja sitten, onko orava oikeasti muita jyrsijöitä kuten...

Kysyin useita viikkoja sitten, onko orava oikeasti muita jyrsijöitä kuten rottaa puhtaampi ja harmittomampi eläin, vai onko kyse vain söpöstä ulkoasusta johtuvasta mielleyhtymästä. Vastaisitteko?

Vastaus

Suomen luonnosta löytyy kahdenlaisia jyrsijöitä: oravamaisia ja rottamaisia. Tämä jako perustuu eläinten leukalihasten rakenteeseen, jossa heijastuu minkälaiseen ravintoon lahkon lajit ovat erikoistuneet. Oravien pääravintoa ovat puiden siemenet, joita ne etsivät loikkimalla puusta toiseen. Erityisesti oravan suosikkiruokaa ovat kuusen siemenet, mutta männyn siemenetkin kelpaavat. Huonoina siemenvuosina orava joutuu turvautumaan korvikkeisiin. Näitä ovat kuusen silmut, kasvien versot, juuret ja muut siemenet. Orava syö myös puiden mahlaa ja kuorta, hyönteisiä, lintujen munia ja poikasia, sieniä, marjoja, pähkinöitä ja hedelmiä.

Oravat viihtyvät yleensä ihmisasutuksen lähettyvillä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että metsän valoisilla reuna-alueilla ja puistoissa puiden kävyt ja siemensato ovat suuremmat kuin pimeän metsän siimeksessä. Toisaalta myös lintujen talviruokinta saattaa josksus houkutella laiskistuneita oravayksilöitä ihmisten lähettyville.

Oravat eivät siis ole rottien tavoin ihmisestä riippuvaisia jyrsijöitä. Rotat nauttivat ihmisen tuottamasta saastasta, kun taas oraville ihmisen läsnäolo ei ole välttämätöntä. Tässä on varmasti yksi syy siihen, minkä takia oravista pidetään enemmän kuin rotista. Oravat ovat itsenäisiä ja rohkeita eläimiä, jotka eivät aristele ihmissilmää.

Totta kai myös oravan söpö ulkonäkö vaikuttaa ihmisten suopeisiin mielipiteisiin. Oravan punaisen ruskea karvapeite, tupsukorvat, tuuhea häntä ja suuret viattomat silmät vetoavat aivan eri tavalla kuin rotan kiiltävän harmaa karva ja pitkä nahkainen häntä. Oravan ja rotan välisistä puhtauseroista on myös helppo vetää johtopäätöksiä. Orava elää suurimman osan ajastaan korkealla puiden latvoissa, kun taas rotta viihtyy kaatopaikoissa ja ihmisasumusten pimeissä onkaloissa.

Orava on jyrsijä siinä missä rottakin, mutta edellä mainituista syistä ihmisillä on osittain oikeutettukin mielikuva siitä, että rotta on oravaa likaisempi ja harmillisempi eläin.

Lähteet:

"Suomen eläimet 1" (Weilin+Göös, 1983)
"Suomen nisäkkäät 1" (Otava, 1972)

Kommentit (0)

Vastauksesi