Kysyin omenaruvesta.

Kysyin omenaruvesta.

Kysyin omenaruvesta. Kuinka siitä pääsee eroon ja miksi ei viereinen puu, joka on Huvitus, ole saastunut? Kuinka pilaantuneet omenat tulisi hävittää?

Vastaus

Kotilieden Puutarhapalstalla ”omenapuumies”, puutarhaneuvos Anssi Krannila vastaa omenarupea koskevaan ongelmaan näin:

”Omenarupea esiintyy kotipuutarhoissa, joissa ei noudateta tarkkaa torjuntaohjelmaa eli käytetä torjunta-aineita. Ongelma toistuu, kunnes vanhat lajikkeet korvataan ruvenkestävillä.

Uusia vastustuskykyisiä lajikkeita on tullut markkinoille Ruotsista ja Venäjältä. Näitä ovat esimerkiksi kesäomena Orlovim, syysomenat Slava Popediteljam ja Särsö sekä talviomenat Aroma ja Afrodita.

Miten hedelmäruven vaivaamia puita hoidetaan?

Vaihtoehdot ovat vähissä tässä vaiheessa. Nyt on tärkeintä korjata rupilaikkuiset omenat ja lehdet pois, etteivät ne jää levittämään tautia. Myöhäissyksyllä puut ja niiden alustat kannattaa ruiskuttaa 3–5-prosenttisella urealla. Karikkeen typpilisäys nopeuttaa lahoamista ja talvehtivat itiöemät karisseissa lehdissä tuhoutuvat ennen kevään itiölentoa. Rupisetkin omenat voi silti käyttää.”

http://kotiliesi.fi/puutarha/nyt-on-aika/omenarupi-kiusaa-kotipuutarhoja

Kirjassa: ”Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita”. Kasvinsuojeluseura, 2005, sivuilla 217 – 8 aiheesta löytyy artikkeli, jossa esitellään erilaisia torjunta-aineita. Siinä annetaan myös lisää esimerkkejä kestävistä omenalajikkeista, joita ovat Antonowka ja Lepaan Liereä. Tyydyttävästi kestäviä ovat Kanelit, Huvitus, Pirja, Lavia, Valkea Kuulas ja Åkerö. Hyvin arkoja ovat mm. Atlas, Lobo ja Melba.

Kirjan saatavuuden pääkaupunkiseudun kirjastoissa löydät tästä:
http://www.helmet.fi/search~S9*fin?/tajankohtaisia+kasvinsuojeluohjeita/...

Otavan puutarhakirjassa, 1989, neuvotaan pitämään puun latvus avoimena ja ilmavana leikkausten avulla, jolloin lehdet kuivuvat nopeasti sateen jälkeen ja sieni-itiöiden itäminen vaikeutuu.

Kommentit (0)

Vastauksesi