Kysyin kukkien myyjältä, miten saan hävitettyä kirvat marjapuskista ja...

Kysyin kukkien myyjältä, miten saan hävitettyä kirvat marjapuskista ja...

Kysyin kukkien myyjältä, miten saan hävitettyä kirvat marjapuskista ja tomaatintaimista. Hän suositteli 1 dl T-sprit , 9 dl vettä ja hiukan astianpesuainetta. Mitä mieltä olette, kuinka ekologinen tämä konsti on? Olen kokeillut laihaa mäntysuopaliuosta - se vähensi kirvoja muttei poistanut niitä.

Onko muurahaiset vahingollisia kasvimaalla, mansikkamaalla?

Vastaus

Myyjä lienee tarkoittanut T-spritillä denaturoitua alkoholia. Denaturoitu etanoli on valmistettu väkiviinasta lisäämällä siihen denaturoimisainetta kuten asetonia, bensiiniä, tärpättiä tms. Mäntysuopa lienee torjunta-aineena hieman ekologisempi, sillä sen raaka-ainetta mäntyöljyä saadaan puunjalostuksen sivutuotteena. Mäntysuovasta kannattaa tehdä kasvinsuojeluruiskuun liuos, jossa on 10 l vettä ja 2-4 dl mäntysaippuaa. Tärkeää on käsitellä kasvi huolella aivan valuvan märäksi niin, että kaikki tuholaiset varmasti kastuvat. Vaikutus on melko lyhytaikainen, joten ruiskutus on paras uusia muutaman päivän välein. Mäntysuopaliuosta voi tarvittaessa tehostaa lisäämällä annokseen ruokalusikallinen suolaa ja puoli litraa talousspriitä. Vaihtoehtoisesti kirvojen torjuntaan voi kokeilla luonnonmukaista ja ilmaista nokkosvettä. Saavi kerätään löyhästi täyteen nokkosia ja lisätään vettä niin, että kasvit peittyvät. Liotetaan 1-2 vuorokauden ajan, jonka jälkeen nesteessä on runsaasti kirvoihin tehoavaa muurahaishappoa.

Muurahaisista voi olla haittaa kasvi- ja mansikkamaalla etenkin, jos niitä on paljon. Ne viihtyvät kuivassa maassa, joten maan kastelu hillitsee niitä. Niitä voi torjua pietaryrttiuutoksella, jota varten liotetaan kolme päivän ajan 3 kg pietaryrttejä noin 10 litrassa vettä. Muurahaismyrkkyjen käyttö kasvimaalla ei ole suositeltavaa, mutta esimerkiksi luonnonpyretriinipohjaisia torjunta-aineita voi tarvittaessa käyttää.

http://vanha.suomenluonto.fi/artikkeli-371.html
http://www.sttv.fi/alkoholi/vakiviina.htm
http://olotila.yle.fi/sisallot/perhe-ja-koti/puutarhaunelmia/kirvojen-ha...
http://194.252.88.3/rswebkmi.nsf/sivut/msvastaa2005?opendocument&pageid=...
http://www.viherpiha.fi/kysymys/muurahaiset-kasvimaalla
http://www.viherpiha.fi/kysymys/muurahaiset-kasvimaalla-0

Kommentit (0)

Vastauksesi