Kysyin aikaisemmassa kysymyksessäni, että voiko olla vaarallista liittää...

Kysyin aikaisemmassa kysymyksessäni, että voiko olla vaarallista liittää...

Kysyin aikaisemmassa kysymyksessäni, että voiko olla vaarallista liittää kannettava tietokone maadoittamattomaan pistorasiaan. Vastauksessanne luki, että ei välttämättä ole, mutta jos keittiössä on maadoitettu pistorasia, niin jatkojohdolla ei saa missään nimessä vetää sähköä keittiön maadoitetusta pistorasiasta tietokoneeseen. Voisitteko kertoa, minkä vuoksi niin ei saa tehdä?

Vastaus

Hei!
Lyhyesti: Turvallisuutesi vuoksi.
Pidempi vastaus löytyy arkistostamme, kopioin aikaisemman vastauksemme tähän:

"Monissa sähköturvallisuusohjeissa kehotetaan välttämään maadoitetun jatkojohdon vetoa huoneesta toiseen, jos yhdessä huoneessa on maadoitetut pistorasiat ja toisessa maadoittamattomat. Ohjeissa sanotaan myös, että jos huoneessa yksi pistorasia vaihdetaan maadoitetuksi, on vaihdettava kaikki muutkin sen huoneen pistorasiat.

Mitä vaaraa aiheutuu, jos näitä säännöksiä rikotaan?

Maadoittamattomia pistorasioita löytyy mm ennen 1990-lukua rakennettujen talojen ”kuivista” tiloista, eli olo- ja makuuhuoneista, eteisestä jne. Jos maadoittamattomaan pistorasiaan liitetyn sähkölaitteen (vaikkapa metallirunkoisen valaisimen) eristys on viallinen, sen runko tulee jännitteiseksi, mutta sulakkeet eivät silti välttämättä pala. Näissä tiloissa mahdollisuus saada sähköisku vikaantuneesta sähkölaitteesta on silti pieni. Tämä johtuu siitä, että sähköiskun saa vasta, jos sähkövirta pääsee vikaantunutta laitetta koskettavasta henkilöstä edelleen maahan. Asuinhuoneessa, jossa lattia on eristävä ja kuiva eikä siellä ole vesijohtoa, ei maayhteyttä helposti synny.

Tilanne muuttuu, jos samaan tilaan tuodaan myös maadoitettuun pistorasiaan liitettyjä sähkölaitteita. Tämä voi tapahtua joko asentamalla tällainen pistorasia tähän huoneeseen tai vetämällä jatkojohto jostain toisesta huoneesta. Maadoitettuun pistorasiaan liitetyn laitteen metallirunko on maadoitettu. Jos ihminen nyt koskee yhtaikaa viallista maadoittamattomaan pistorasiaan liitettyä laitetta (sen metallirunkoa) ja maadoitettuun pistorasiaan liitetyn (ehjän) laitteen metallirunkoa, hän saa sähköiskun. Se halutaan säännöksillä estää."

Kommentit (0)

Vastauksesi