Kyselin teiltä joku aika sitten tietoja tuholaisista, kiitos vastauksesta!

Kyselin teiltä joku aika sitten tietoja tuholaisista, kiitos vastauksesta!

Hei!
Kyselin teiltä joku aika sitten tietoja tuholaisista, kiitos vastauksesta!

Seuraa jatkokysymys:
Löysin siis keittiön alalaatikoista toukkia ja jotain kuoriaisia. Ehdin hävittää kaikki ennen kuin tajusin ottaa selvää, mitä ne olivat. Joka tapauksessa, siivosin paikat ja myrkytin koko keittiön reilu viikko sitten. Sen jälkeen olen kuitenkin löytänyt vielä kaksi elävää kuoriaista (parin päivän väliajalla), jotka tunnistin vyöihrakuoriaisiksi. Ne eivät olleet keittiössä vaan kummatkin vähän keittiön ulkopuolella seinällä kiipeämässä.

Haluaisinkin kysyä, voiko olla mahdollista että noita on pesiytynyt muuallekin (mitään merkkejä siitä ei ole), vai ovatko nuo vaan lähteneet etsimään parempaa elinpaikkaa myrkytetyn keittiön sijaan? Lähinnä tässä kiinnostaa se, onko aihetta ryhtyä isompiin torjuntatoimiin, eli lisääntyvätkö nuo miten ja kuinka nopeasti ja miten helposti pesiytyvät eri paikkoihin? Lisääntymisestä ei oikein löytynyt tietoa. Mitään sen ihmeempiä raatoja tai muuta likaa täällä ei pitäisi olla, tosin pihalla seinän vieressä voi olla hiirenpesä (sekin kuitenkin keittiötä vastakkaisella puolella taloa)...
Kiitos jälleen!

Vastaus

Hei! Vuodessa kehittyy vain yksi vyöihrakuoriaispolvi, joten mitään ylenpalttista tuhohyönteisten tulvaa ei pitäisi olla odotettavissa.

Vyöihrakuoriainen on yleinen asuntovieras, siis huoneisiin harhautunut luonnonvarainen ötökkä. Se syö muun muassa hyönteisten jätteitä, arkisuomeksi sanottuna esimerkiksi kärpäsenkakkaa, ja ylipäätään eläinkunnan tuotteita. Ruoan haju houkuttelee vyöihrakuoriaisia ruokakaappeihin. Savustetun lihan tuoksua ne eivät pysty vastustamaan. Myös juustot kelpaavat niille. Keittiönne kuoriaiset saattavat olla jonkin tuoksun houkuttelema satunnainen parvi.

Jos kuoriaisia ilmaantuu jatkuvasti lisää, on hävitettävä rakennuksessa olevat lintujen, lepakoiden, ampiaisten ja muiden eläinten tyhjät pesät ja jätteet sekä kuolleet kärpäset, rotat ja hiiret. Näin neuvoo ohjekirja ja lisää, että vyöihrakuoriaisen runsas esiintyminen johtuu tavallisesti kiinteistöjätteiden huolimattomasta käsittelystä.

Paikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat ullakot, räystäänaluset, kellarit, porraskäytävät, ikkunoiden välit, hormit ja kaapeli- ja ilmastointikanavat. Paras siivousaika on syys-lokakuu. Suurisuuntainen myrkyttäminen ei tavallisesti ole tarpeen.

Huoneissa talvisin esiintyvät yleensä harvalukuiset toukat vahingoittavat tekstiilejä, turkiksia ja parkitsemattomia vuotia. Villapaidat ja turkit siis kaiken varalta erityistarkkailuun ensi talvena.

Lähde:
Pehr Ekbom, Arvo Myllymäki ja Seppo Roivainen, Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta (Kasvinsuojeluseura, 1993)
Verkkolähteitä:
http://www.rentokil.fi/fi/tuholaisoppaat-koti/insects-and-spiders/insect... (vieritä sivua!)
http://kotiinjapuutarhaan.fi/index.php?page=vyoihrakuoriainen

Verkkokeskusteluja:
http://kaksplus.fi/keskustelu/t790271
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=100&conference=615&posti...
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=100&conference=400000000... (Tässä keskustelussa tuholaistorjuja tekee bisnestä ja jotkut heittävät herjaa, mutta sitaatti yhdestä puheenvuorosta: "Liesituuletinta käytettäessä sen hormin sisäpintaan muodostuu vähitellen ruuankäryistä rasvakalvo
joka voi elättää melkoista populaatiota.")

Kommentit (0)

Vastauksesi