Kyse on pasianssista. Ässä on ykkönen.

Kyse on pasianssista. Ässä on ykkönen.

Kyse on pasianssista. Ässä on ykkönen. Pakka sekoitetaan ja kortteja käännetään pakan päältä näkyviin yksi kerrallaan. Ensimmäisen kohdalla sanot :yksi, toisen kohdalla kaksi, kolmannen kohdalla kolme jne.Jos sanoessasi vaikkapa kahdeksan, ja samalla kahdeksikko tulee näkyviin, pasianssi ei mene läpi jne.Kun pääset kolmeentoista, aloitat alusta :yksi, kaksi, kolme jne.Tämä siis kaikkiaan neljä kertaa yhdelle pakalle.. Mikä on pasianssin läpimenemisen todennäköisyys, vai voiko sitä edes laskea?

Vastaus

Jos ajatellaan että pakka on sekoitettu, todennäköisyys että jokin kortti olisi järjestyksessä paikalla joka vastaa sen numeroarvoa, on 4/52 eli 1/13. Vastaavasti että paikalla on jokin muu kortti, todennäköisyys on 12/13. Tämä pätee jok'ikiseen korttiin, riippumatta siitä monentenako se pakassa on. Tätä voi olla vaikea hahmottaa, mutta muista että myöhemmin pakassa olevien korttien kohdalla on lukuun otettava myös jo käännetyt kortit.

Nyt minun matematiikan tietoni ovat ruosteessa. Jos oikein muistan, todennäköisyys pasianssin läpimenolle lasketaan kertomalla jokaisen kortin todennäköisyys eli (12/13)^52. Näin laskien lopputulos on 1,56% (Tätä en ole itse laskenut vaan poimin sen sivustolta jossa tätä ongelmaa pohdittiin ja jossa väitetään että tämä ratkaisu on väärä. http://nakokulma.net/index.php?topic=4448.msg108139 )

Tätä pähkinää on purtu aika monella palstalla, ja ilmeisesti siinä voi mennä pieleen eri tavoilla. Jos joku tietää tähän oikean ratkaisun joka on eri kuin esittämäni, olisin kiitollinen palautteesta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Todenn%C3%A4k%C3%B6isyys

Kommentit (0)

Vastauksesi