Kynteeni, tai oikeammin kynnen alapuoliseen ihooni on ilmestynyt pieni, musta...

Kynteeni, tai oikeammin kynnen alapuoliseen ihooni on ilmestynyt pieni, musta...

Kynteeni, tai oikeammin kynnen alapuoliseen ihooni on ilmestynyt pieni, musta pystysuuntainen viiru. Se on noin 1 mm mittainen. Luin, että se olisi merkki melanoomasta ja kysyisin, pitääkö tämä paikkansa ja onko minulla syytä huoleen sekä mitä oikein voin tehdä??

Vastaus

On totta, että musta pystyjuova tai useampi kuuluu kynnen alle kasvavan melanooman alkuoireisiin. Musta väri voi johtua muustakin syystä, tavallisesti verenpurkaumasta kynnen alla.

Melanooma saattaa olla ärhäkkä sairaus, joten epäilyttävää viirua kannattaa näyttää lääkärille. Diagnoosin varmistuminen voi tosin kestää pitkään. Mitään muuta ei kuitenkaan voi oikein tehdä kuin ruveta selvittämään asiaa menemällä lääkäriin.

Mikäli kyseessä on melanooma, varhainen hoitoon hakeutuminen kannattaa. Kun melanooma on todettaessa vielä hyvin pinnallinen, sairauden leviämisvaara on melkein olematon. Jos juova osoittautuu vaarattomaksi, tutkimukset antavat mielenrauhan.

Lisää tietoa asiantuntija-artikkeleissa:
"Kynsimuutokset" http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00253... (kannattaa lukea koko artikkeli ja erityisesti "Värimuutokset kynsissä")
"Vain osa melanoomista kehittyy pigmenttiluomeen" http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=hpa00030... (erityisesti artikkelin viimeinen kappale)

Kommentit (0)

Vastauksesi