Kynsien terveys

Kynsien terveys

mistä johtuu kynsissä pystypäin olevat "viivat"? mitkä vitamiinit pitää kynnet kunnossa?

Vastaus

Meillä täällä Kysy.fi:ssä ei ole lääketieteellistä pätevyyttä, joten kannattaa kääntyä ensisijaisesti lääkärin puoleen terveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Kynsien pystysuuntaisia "viivoja" pidetään eräänä ikääntymisen merkkinä. Eräässä käyttämässäni lähteessä "viivoja" kutsutaan jopa kynsien rypyiksi. Tilasta käytetään lääketieteellistä nimeä Onychorrhexis ja siihen liittyy ylipäätään kynsien haurastuminen ja liuskottuminen. Kynsien erikoisen ulkonäön aiheuttaa niiden kykenemättömyys pitää kosteutta sisällään. Mahdollinen hoitomuoto voisikin olla kynsien kosteuttaminen hoitavalla voiteella. Esimerkiksi kynsien hiominen tasaiseksi ei ole suositeltavaa.

Ikääntymisen lisäksi tilan voi aiheuttaa myös ruokavaliosta johtuva vitamiinien puutos, mikä on kuitenkin harvinaista. Lähteet suosittelevat käyttämään mm. rautaa ja kalsiumia sekä A- ja C-vitamiineja sisältäviä tuotteita.

Internet-lähteiden mukaan kynsien pystysuuntaisia "viivoja" vakavampi merkki terveydellisestä ongelmasta ovat vaakasuuntaiset "viivat", jotka voivat kieliä esimerkiksi diabeteksesta tai aliravitsemuksesta. Myös pystysuuntaiset "viivat" voivat kuitenkin toisinaan johtua sairaudesta tai kynnen vaurioitumisesta. Toisaalta jos "viivoja" on monen sijasta yksi, voi se olla merkki jopa kasvaimesta kynnen juuressa. Lääkärissäkäynti varmistaa, ettei kyse ole vakavammasta terveydellisestä ongelmasta.    

 

Kommentit (0)

Vastauksesi