Kuvitellaan tilanne että illalla tekee ruokaa ja unohtaa sen yöksi pöydälle.

Kuvitellaan tilanne että illalla tekee ruokaa ja unohtaa sen yöksi pöydälle.

Kuvitellaan tilanne että illalla tekee ruokaa ja unohtaa sen yöksi pöydälle. Sitten aamulla laittaa ruoan jääkaappiin. Voiko ruokaa syödä vielä samana päivänä?

Itse olen syönyt yön yli huoneenlämmössä olleita ruokia (myös maitotuotteita ja lihaa sisältäviä) vielä samana päivänä, mutta olen varmistanut ensin että ruoka ei tuoksu tai maistu erilaiselta ja olen kuumentanut sen erittäin hyvin. Kertaakaan en ole saanut minkäänlaisia oireita. Useat tuttuni kuitenkin kauhistelevat moista eivätkä missään nimessä suostuisi syömään yön yli keittiön pöydällä ollutta ruokaa. Kuinka suuri vaara on saada moisesta ruokamyrkytys tai muita vaivoja jos ruoka näyttää, haisee ja maistuu normaalilta ja se kypsennetään uudestaan kunnolla?

(tosin sen päivän jälkeen olen heittänyt aina loput ruoat pois jos sitä on vielä jäänyt, en ole enää lähtenyt sitä jääkaapissa säilyttelemään - onko tämä turhaa vai vain ihan viisas teko?)

3 vastausta

Yön yli huoneenlämmössä olleiden ruokien syömistä ei voi suositella. Sinulla on tainnut olla onnea, kun olet välttynyt oireilta. Kuumennus lienee tuhonnut haitallisia bakteereja. Siihen ei kuitenkaan kannata luottaa, sillä ruokamyrkytyksen voi saada siitä huolimatta, jos ruokaan on päässyt kehittymään haitallisia yhdisteitä. Kannattaa varmaankin heittää pois kuvaamasi kaltaiset uudelleen lämmitetyt ruuat, eikä laittaa niitä enää jääkaappiin.

Ruoka tulisi joko pitää tarpeeksi kuumana eli kauttaaltaan yli 60-asteisena tai jäähdyttää mahdollisimman pian alle 8-asteiseksi. Jos ruoan lämpötila on 8–60 asteen välillä, pilaantuminen tapahtuu melko nopeasti. Kaikkein kiivaimmin bakteerit lisääntyvät 20–40 asteessa. Huoneenlämmössä säilytetty ruoka saattaa pilaantua muutamassa tunnissa. Myös ruokaa sulatettaessa tai lämmitettäessä tulisi huolehtia siitä, että 8–60 asteen "vaaravyöhyke" ohitetaan nopeasti.

Elintarviketurvallisuusviraston sivuilta löytyy lisätietoa asiasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...

Kommentit (0)
17.12.201512:17
6150
105

Oikein, Markkula. Ennen puhuttiin uus-avuttomista. Vastaajan kohdalla pitäisi kai puhua uus-uus avuttomista.Ja nyt kun vastaaja on täysin osaamaton niin millä tavalla hän  sitten voi neuvoa ketään toista?

Kommentit (0)
17.12.201505:57
7883
63

Voi herran pieksut näitä juttuja. On jonkinlainen luonnon ihme että suomalaiset ei kuolleet sukupuuttoon jo kauan ennen jääkaapin keksimistä. Kohta ei uskalla mennä metsäänkään ilman hengotyssuojaimia kun siellä on niitä kaikenlaisia bakteereita. Varokaa!

Kommentit (0)

Vastauksesi