Kuuntelin radio-ohjelman jossa puhuttiin bisfenoli nimisestä kemikaalista.On...

Kuuntelin radio-ohjelman jossa puhuttiin bisfenoli nimisestä kemikaalista.On...

Kuuntelin radio-ohjelman jossa puhuttiin bisfenoli nimisestä kemikaalista.On epäselvää onko se yhteydessä esim rintasyöpiin ja muihin sairauksiin.Tulikin mieleen että kun se on jonkinlainen muovin osa-aine,niin onko sitä esim suomalaisissa maito ja mehupurkeissa sisäpuolella ja kun ostan lihaa valmispakkauksessa,niin onko sitä myös näissä lihapakkauksissa,onko sen kieltämistä suunniteltu suomessa?

Vastaus

Bisfenoli A (BPA) on erittäin yleinen polykarbonaattimuovin ja epoksihartsin valmistusaine. Sitä käytetään mm. cd-levyissä, hampaanpaikoissa, silmälaisien linsseissä, muoviastioissa, tuttipulloissa sekä juoma- ja säilyketölkkien sisäpinnoitteena. Bisfenoli A liukenee elintarvikkeisiin. Euroopan elintarvikevirasto EFSA on määritellyt BPA:n turvalliselle saannille raja-arvot, jotka Suomen elintarvikevirasto Eviran mukaan eivät ylity Suomessa tutkituissa tölkeissä ja tuttipulloissa.

Tanskassa BPA:n käyttö on kielletty ja Ruotsissakin kieltoa suunnitellaan. Yhdysvalloissa pikkulasten vanhemmille on suositeltu muovisten tuttipullojen vaihtamista laisisiin ja Kanadassa BPA on kielletty lastentuotteiden valmistuksessa. Suomi kuitenkin pitäytyy EU:n virallisella linjalla, jonka mukaan aine on turvallinen kaikki kuluttajaryhmät huomioon ottaen, mikäli korkein päivittäinen määrä BPA:ta on 0,05 mg/ ruumiinpainokiloa kohti.

Pakkausmuoveja on 7 eri tyyppiä, joista kaksi sisältää bisfenoli A:ta. Tyyppi 7 tarkoittaa mm. epoksihartseja ja polykarbonaatteja. Tuotteessa on tällöin merkintä PC tai numero 7 kierrätystunnuksen (”nuolikolmion” ) sisällä. Tyyppi 3 merkitsee pehmeää PVC-muovia. Valitettavasti pakkauksista ei aina selviä mitä materiaaleja niiden valmistuksessa on käytetty. Virvoitusjuomapullot ja muovipussit eivät kuitenkaan BPA:ta sisällä.

Lähteet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/bisfenoli...

http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article155321.ece

Kommentit (0)

Vastauksesi