Kuulin väitteen (tai epämääräisen selityksen), että veren rautapitoisuudella...

Kuulin väitteen (tai epämääräisen selityksen), että veren rautapitoisuudella...

Kuulin väitteen (tai epämääräisen selityksen), että veren rautapitoisuudella olisi jotain tekemistä sillä tuleeko salamavalolla kuvatessa punaiset silmät vai ei. Mikä on totta ja mikä tarua?

Vastaus

Kysymykseen siitä miksi valokuvaan voi tulla punaiset silmät on vastattu iGS:ssä pari kertaa aiemminkin. Vastaukset löytyvät iGS:n arkistosta hakusanoilla: silmät, valokuvaus. Tässä linkki arkistoon: http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Veren punainen väri johtuu sen punasoluissa olevan hemoglobiini-hapensitojaproteiinin sisältämistä rauta-atomeista. Tämä hemoglobiinissa oleva rauta siis tekee verestä punaista. Toisin sanoen meillä kaikilla on punaista verta silmissä ja rautaa veressä, mutta valokuvassa emme aina ole punasilmäisiä.

Lainaus vastauksesta 7.12.2009: ”Tieteen kuvalehden artikkelissa (TK nr. 8/2001 s. 10, löytyy myös verkosta, url linkeissä) selitetään syy tähän. Punaisuus johtuu siitä, että salamavalo valaisee räpsähdyshetkellään silmän pinnan lisäksi sen sisällä olevat aistinsolut ja niiden ympäristössä olevan veren. Punaisuus johtuu siis siitä, että silmän sisällä on verta, joka näkyy kuvassa salamavalon ansiosta.”

Hämärässä ja mm. päihteiden vaikutuksen alaisena silmän pupilli suurenee ja päästää sisään enemmän valoa, jolloin on suurempi riski saada punasilmäisiä valokuvia. Valokuvatessa kameran salamavalolaite, joka ei ole aivan objektiivin ylä- tai alapuolella, vähentää punaisten silmien riskiä. Jos kameran salama sijaitsee lähellä objektiivia, salaman valo heijastuu silmän pupillista lähes suoraan kameran objektiiviiin.

Lähteet:
http://tieku.fi/kysy-meilta/salamavalon-punaamat-silmat
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt010...
http://www.pbs.org/wnet/redgold/basics/whatisblood.html

Kommentit (0)

Vastauksesi