Kuulin huhun, että kännykän laturi - ja mikä tahansa muuntaja - kuluttaa sähköä...

Kuulin huhun, että kännykän laturi - ja mikä tahansa muuntaja - kuluttaa sähköä...

Kuulin huhun, että kännykän laturi - ja mikä tahansa muuntaja - kuluttaa sähköä ollessan kytkettynä pistorasiaan, huolimatta siitä, onko se päässä laitetta ensinkään...

Onko tämä oikeasti totta? Miten ihmeessä on mahdollista, että muuntaja kuluttaa sähköä, jos se ei ole kytketty siten, että siitä muodostuu suljettu virtapiiri? Miten voi todeta, että muutaja kuluttaa sähköä ilman perässä olevaa laitetta, kun käsittääkseni mittari, jolla tämän voi mitata, muodostaa laitteeseen suljetun virtapiirin, joka päästää sähkön kulkemaan...

Vastaus

a)Huhu on faktaa. Energiankulutus on vähäistä, mutta kuitenkin turhaa. Nokian mukaan jopa kaksi kolmasosaa matkapuhelimen energian kulutuksesta tapahtuu silloin, kun matkapuhelin on ladattu ja irroitettu latauksesta, mutta laturi on jätetty yksikseen pistorasiaan.

http://www.digitoday.fi/mobiili/2008/01/28/turha-laturi-pistokkeessa-on-...

b)Muuntaja synnyttää vaihtelevan magneettikentän, joka varsinkin halvemmissa muuntajissa karkaa ympäristöön. Siellä se liikuttelee hennosti metalliesineitä ja aiheuttaa niissä sähkövirtoja. Tämä muuttuu pääosin lämmöksi.
Virtapiireissä syntyy myös radioaaltoja, jotka karkaavat magneettikenttää kauemmaksi muuttuen häiriöiksi esimerkiksi äänentoistolaitteissa ja lämmöksi muissa sähköä johtavissa esineissä (esimerkiksi ihmisen aivoissa). Muuntajan jälkeen virtalähteessä (esim. laturissa) on tasasuuntaaja, joka tekee vaihtovirrasta tasavirtaa. Sen jälkeen on virtapiirejä, jotka tasaavat jännitteen sykkeen, kuormitusmuutosten aiheuttamat jännitevaihtelut ja sähköverkosta tulevat jännitepiikit. Nämä toimivat enemmän tai vähemän periaatteella "päästetään liika sähkö vuotamaan yli". Eli sähkön "silitys" tuhlaa energiaa. Lopuksi jo pelkästään sähköjohdotkin päästävät hitusen vaihtovirtaa haaskuun, vaikka sähköä ei käytettäisikään.

Kulutuksen voi todeta yksinkertaisimmin kokeilemalla laturia - se on lämmin. Lämmitykseen on käytetty sähköä.
Tarkempia kulutuslukemia voi mitata laturin ja pistorasian väliin laitettavalla herkällä kulutusmittarilla. Tämä näyttää oikein, sillä laturin antamaa jännitettä ei silloin mitattaessa "tuhlata". Tarkimman tuloksen saa laittamalla useita latureita mittarin taakse ja jakamalla kulutuslukema laitteiden lukumäärällä. Jotkut sähkölaitokset lainaavat kulutusmittareita. Laitteen voi myös ostaa, hinta lienee parissa kympissä eli se maksaa itsensä takaisin vuodessa.

Suositeltavaa on ostaa katkaisimellisia jakorasioita ja laittaa viihdelaitteet, laturit ja rikkaimurit näihin kiinni. Nukkumaan mentäessä ja kodista poistuttaessa näpsäistään sähköt näistä pois (paitsi silloin, kun on ajastanut tv-ohjelmien tallennuksia). Voi myös käyttää automaattijakorasioita, joissa "master"-pistorasiaan liitetyn laitteen aktiivikäytön loppuessa kaikkien muidenkin jakorasiaan liitettyjen laitteiden tyhjäkäyntisähkö katkaistaan. Rahansäästön ja luonnonsuojelun lisäksi paloturvallisuus lisääntyy, laitteiden eliniät kasvavat ja mahdolliset terveyshaitat vähenevät.

Lähde: itseoppinut insinööri

Kommentit (0)

Vastauksesi