Kuulin että Vantaa oli Helsingin maalaiskuntaa veljessodan aikoihin.

Kuulin että Vantaa oli Helsingin maalaiskuntaa veljessodan aikoihin.

ja kuulin myös että Vantaalla olisi ollut punaisten teloituspaikkoja? Olisi kiva tietää enemmän Vantaan historiasta.

Vastaus

Vantaan historiasta löytyy runsaasti kirjallisuutta ja Vantaan kaupungin sivuilla on tiivis esitys kaupungin historiasta. Varhaisimmat Vantaata, Helsinge - Helsingin pitäjä, koskevat merkinnät ovat jo 1300-luvulta. Helsingin kirkkopitäjä syntyi 1370-90-luvuilla ja pitäjän vanhin kirkkoherra mainitaan vuonna 1395. Historiikissa todetaan, että Helsingin maalaiskunta syntyi vuonna 1865 ja kaupunki Vantaasta tuli vuonna 1974.

Helsingin pitäjän vuosikirjassa kerrotaan, että nykyisin Helsinkiin kuuluvan Tapanilan Puustellinmetsässä teloitettiin toukokuussa 1918 punakaartilaisia. Teloitettujen määrä vaihtelee, lähteestä riippuen 5 - 15 välillä.

Tikkurilan maatalouskoelaitoksen alueen sorakuoppaan on perimätiedon mukaan koottu Tikkurilan taistelussa kaatuneet punakaartilaiset. Ainakin osalle heistä paikka jäi pysyväksi hautapaikaksi. Lisäksi Hiekkaharjussa oli punaisten hauta. Paikalle pystytettiin vuonna 1948 muistomerkki.

Tarkempia tietoja Helsingin maalaiskunnan teloituspaikoista en löytänyt. Tosin vuoden 1918 tapahtumista on kirjoitettu lukuisia teoksia, enkä voinut niitä kaikkia selata.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi