Kuudes aisti?

Kuudes aisti?

Muistanko oikein, että 2000-luvulla olisi viiden ihmisaistin - näkö, kuulo, maku, tunto ja haju - jatkoksi hyväksytty ihan tieteellisesti kuudes aisti? Muistelen vielä vähätelleeni "uuden aistin" olevan niin lähellä tuntoaistia, että unohdin koko asian. Lehtiuutisessa taisi olla jotain sellaista, että yleisesti tuntoaistina tunnettu aisti olisi täsmällisesti ottaen ihoaisti ja tämä "uusi" saman tapainen jotakin muuta. Mikä tuo kuudes aisti on? Jos on. Ja joko yliluonnolliset kyvyt ovat siirtyneet yhtä pykälää edemmäs seitsemänneksi aistiksi?

2 vastausta

Kun puhutaan viidestä aistista niin tarkoitetaan lähinnä perusaisteja, eikä sitä, että ihmisellä olisi vain 5 aistia. Perusaistejakin ihmisellä on vähintään seitsemän; nuo kysymyksessä luettelemasi, sekä tasapainoaisti ja sisätuntemusaisti. Nämä aistit sitten jakautuvat hienompiin aisteihin kuten esimerkiksi nälkä on sisätuntemusaisti. Tuntoaistinkin voi jakaa kosketus-, värinä- lämpö- kylmä- kipu- asento- ja paineaisteihin.

Kuudennella aistilla tarkoitetaan fiktiivisissä tarinoissa kykyä vaistoa yliluonnollisia asioita. Se ei ole siis tiedemaailmasta kumpuava käsite vaan jännitys/kauhutarinoista.

Kommentit (0)
19.11.201401:14
35704
93

ESP- Extra Sensory Perception, aistien ulkopuolinen havainnointi, on asia, jota on tutkittu vuosikymmeniä eri maissa, ja Harvardin tutkijat ovat nyt olleet osallisina kokeissa, joista on tietoja alla olevissa viitteissä. ESP tarkoittaa siis sitä, että saadaan tietoa jotain muuta kautta kuin tavallisten viiden aistin välityksellä.

ESP:tä on pyritty jo noin 70 vuoden ajan soveltamaan sotilaskäyttöön eri maissa, yleensä vähemmän onnistuneesti. Tai ainakin Yhdysvaltain Stargate-askartelut eivät saavuttaneet ilmeisesti toivottua tulosta, vaan aiheuttivat asiaan viittaavaa viihdettä kuten teos ja elokuva Vuohia tuijottavat miehet. 

Yle järjesti 1950-luvulla telepatiakokeeen, joka ei sekään antanut tieteellistä tietoa.

Suomalainen parapsykologi ja hypnologi Jarl Fahler /1925-1990) teki useita ESP-testejä, joiden kautta saatiin tietoa siitä, että on ihmisiä, jotka pystyvät eri tavoin aistimaan asioita, joita eivät saa tavallisten viiden aistinsa kautta. Telepaattiset tai parapsykologiset taidot eivät esiinny kaikilla. Ennen vanhaan uskottiin niiden kulkevan suvussa, nyt ollaan sitä mieltä, että niitäkin voi opiskella. ESP jakautuu useimmiten käsitteisiin selvänäkö, selvähavainnointi, selväkuuloisuus ja  selvätuntoisuus. Muitakin näkemyksiä on. Jotkut käyttävät vain termiä selväaistiminen, johon sitten sopivat haistamiset, maistamiset ja kaikki muutkin.

Se, että ESP:ta, telepatiaa tai kuudennen aistin, miksikä sitä sanotaankaan, olemassaolon tieteellinen todistelu on tähän asti ollut niukoissa kantimissa, ei varsinaisesti vahvista myöskään sitä, että sitä ei olisi. Vastaaja ei ole silti lukenut uutisiaan, nuo Harvard-uutiset ovat kuluvan vuoden syyskuulta.

Tavanomaisessa arkisessa elämässä kuudes aisti voi esiintyä vaikka seuraavasti: olen kaupungilla ja olen unohtanut kännykän kotiin. Mennessäni bussille kirjaston kirjat ja ostoskassi kainalossa tulee mieleeni yhtäkkiä voimakkaasti, että täytyy muistaa soittaa ystävälleni, josta en ole kuullut mitään viikkoon. Menen kotiin ja huomaan, että ystäväni on soittanut kännykkään juuri samaan aikaan kun ajattelin häntä. Tai näin: ulkomailla asuva sukulaiseni kirjoittaa minulle kirjeen, jossa kertoo samasta asiasta, josta olen kirjoittanut samana päivän ä hänelle osoittamassani kirjeessä.

Kommentit (0)

Vastauksesi