Kustantajan vastuu "tietokirjan" luotettavuudesta

Kustantajan vastuu "tietokirjan" luotettavuudesta

Tuoreen uutisen mukaan tunnettu suomalainen kustannusyhtiö kieltäytyy ottamasta mitään vastuuta "tietokirjasta", jonka virheellisyydestä alan asiantuntijat varoittavat. Kyse on ihmisten terveydestä, mm. lääkkeiden käytöstä. - Kirjastoissakin muistettaneen, että jokunen vuosi sitten jouduttiin korjailemaan kirjoja, joista yhdessä annettiin hengenvaarallisia ohjeita sähkökytkennöistä ja toisessa hengenvaarallisia ohjeita myrkyllisten sienten käsittelystä ruuanvalmistuksessa. Miten tällaisissa tapauksissa oikein kävi?

Vastaus

Vastaaja muistaa vielä kysyjän mainitseman virheellistä tietoa sisältäneen sienikirjan. Kyseessähän on Suomalainen sienikirja / Jarkko Korhonen, Pirjo Penkkimäki (Readme.fi, 2012). Tukes varoitti kirjasta kesällä 2012 ja asiasta uutisoitiin myös sanomalehdissä. Kirjassa oli taittovirheen takia paha kömmähdys. Valkokärpässieni ja valkoinen herkkusieni sekoittuivat toisiinsa sivun 105 tuntomerkkitiedoissa. Valkokärpässienihän on hengenvaarallisen myrkyllinen. Tutkimalla Helsingin kaupunginkirjaston vanhoja sisäisiä verkkotiedotteita selvisi, että kirjastoihin saatiin kustantajalta tuolloin korjattu painos, eikä väärin tiedoin varustettuja niteitä päässyt hyllyyn.

Toinenkin kirja, virheellisen sähköohjeen sisältänyt, löytyi intranettiämme penkomalla. Se on nimeltään Teen sen itse : korjaan, huollan, vaihdan ja fiksaan / Karin Adelsköld & Johanna Ögren (Tammi, 2011). Kustantaja itse tiedotti silloin: "Teen sen itse -kirjan sivulla 30 mainittu ohje jatko- ja liitäntäjohdon jatkamisesta sokeripalalla on suomalaisten määräysten vastainen ja vaarallinen. Kuluttaja saa käyttää sokeripalaa vain kattovalaisimen kytkentään." Helsingin kirjastoissa kyseisen sivun ohje viivattiin yli ja sivun laitaan kirjattiin huomautus ohjeen vaarallisuudesta.

Kirjakauppoihin kirjat päätyvät nopeasti myyntiin, mutta helmet-kirjastojen hankintaprosessi vie pitemmän aikaa ja selvästi vaarallista tietoa sisältävä kirja ehtii tavallisesti tulla ilmi ennen kuin kirjastoon tilatut kappaleet pääsisivät asiakkaiden lainattavaksi. Kustantajat pyrkivät myös ilmoittamaan selkeistä virheistä.

Kommentit (0)

Vastauksesi