Kurvin sääennustustorni

Kurvin sääennustustorni

Hämeentien varrella Kurvissa oli ainakin 1980-luvulla talon katolla kolme päällekkäistä kuutiota, jotka näyttivät sääennustetta keltaisen ja vihreän värin osuuden vaihtelulla. Milloin se tehtiin, milloin se poistettiin, miten se toimi? Kumpi oli ensin, Kurvin torni vai samannäköinen Särkänniemen tornin huippu? Tunnetaanko samanlaisia muualta Suomesta?

3 vastausta

Hämeentiellä Vakuutusyhtiö Kansan pääkonttorin katolla oli Ilmatieteen laitoksen säätorni. Saimme Ilmatieteen laitokselta seuraavat tiedot: "

Aivan tarkkaa tietoa meillä ei ole, mutta säätorni Kansatalon katolle on pystytetty joskus 1960-luvun alussa. Kansatalo on valmistunut v. 1962. Tornista on kuva kirjassa Ilmatieteen laitoksen vaiheita kertovassa kirjassa "Kaisaniemestä Kumpulaan" (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/27404) sivulla 247. Helsingin Säätorni oli aikaisempi kuin vastaava rakennelma Tampereen Näsinneulan huipulla, joka on rakennettu aivan 1970-luvun alussa. Helsingissä Kansatalon viereisessä rakennuksessa Hämeentiellä oli IL:n tiloja vuokralla 1960-luvun alussa aina Kaisaniemen Säätalon valmistumiseen asti v. 1966.

Kansatalon säävalot olivat kuin liikennevalot: punainen, keltainen ja vihreä. Punainen oli huonoa säätä, keltainen normaalia ja vihreä kaunista. Käytössä oli myös valojen yhdistelmiä. Miten ja kuka nämä koodit hoiti torniin siitä ei ole tietoa, mutta ennustekoodi oli voimassa aina 12 tuntia eteenpäin. Särkänniemen valot hoiti tornin vahtimestari lukemalla säätiedot aamulla lehdistä. IL:lla ei ollut meidän tietojen mukaan tornin kanssa mitään tekemistä.

Kansatalon säätorni vaurioitui myrskyssä ja se jouduttiin purkamaan. Tarkka ajankohta ei ole tiedossa."

 

Kommentit (0)
11.02.201415:35
21035
150

Ilmatieteen laitoksen historiakirjan "Kaisaniemestä Kumpulaan" sivulla 249 kerrotaan, että värejä oli kaksi: keltainen ja vihreä.

Punaista ei mainita myöskään Kansa-yhtiön historiikissa "Kansan tarina" (fil. toht., Suomen historian dos. Jorma Kallenautio 1994). Sen mukaan talo valmistui kesällä 1962 ja Ilmatieteellisen Keskuslaitoksen hoitama säätorni oli katolla alusta asti. Se ennusti säätilaa 12 tuntia eteenpäin "144 keltaisen ja vihreän neonputken avulla".

Torni koostui kolmesta päällekkäin olevasta kuutiosta. Jokaiseen kuutioon erikseen voitiin sytyttää joko keltaiset tai vihreät valot. Kalliolaiset muistelevat, että kolme keltaista tarkoitti kirkasta säätä, kahden keltaisen ja yhden vihreän yhdistelmä kuvasi lähes pilvetöntä, ja pilvisyyden lisääntyessä loputkin keltaiset vaihdettiin yksi kerrallaan vihreiksi; kolme vihreää osoitti sadetta.

- -

Helsingin Sanomien sähköinen arkisto viime vuosikymmeniltä on käytettävissä joissakin kirjastoissa. Kurvin säätornista löytyi puolenkymmentä mainintaa.

HS 8.9.1992
Säätorni "pudotettiin" Kansa-yhtiön talon katolta huoltoon pariksi viikoksi. Valotorni pystytettiin paikalleen syksyllä 1962. Se ei ole lakkoillut kertaakaan.

HS 28.1.1995
Kansa-yhtiön toiminta oli loppunut ja talo tyhjentynyt vuodenvaihteessa. Lehdessä haastateltiin omaisuudenhoitoyhtiö Spondan isännöitsijää ja huoltoyhtiö Meratekin osastopäällikköä.
Merkittävä helsinkiläinen maamerkki oli useita viikkoja pimeänä. Perjantaina säätornin valot syttyivät taas. Huoltoyhtiön miehet päättivät, että torni laitetaan päälle. - Meidän huoltomiehet hoitaa sen omiin nimiinsä ilman veloitusta. He kuuntelevat ennusteen radiosta ja sitten sytyttelevät ja sammuttelevat putkia sen mukaan.

HS 15.10.1995
"Kansan säätorni rapistuu." Sörnäisten säätornin valoja ei ohjata enää Ilmatieteen laitokselta käsin. Keltaista tai vihreää valoa näyttävä torni on huonossa kunnossa. 30 vuotta se toimi moitteettomasti. Viime kesänä loisteputkia oli jatkuvasti pimeänä. Talon omistava Sponda Oy on jaksanut pitää edelleen käytössä, mutta kuinka kauan... Mistä löytyisi sponsori?

HS 24.6.1996
Toimittaja kuvailee toimistotalon tyhjiä tiloja. Tyhjyyttä hallitsee omaisuudenhoitoyhtiö Sponda. Säätorni näyttää mitä sattuu.

HS 16.12.1997
Vuoden 1994 lopusta tyhjillään olleisiin toimistotiloihin muuttaa Tietokarhu Oy. Säätorni talon katolla pysyy tällä tietoa pimeänä.

 

Kommentit (0)
28.01.201417:40
21035
133

Arjenhistoria.fi-sivustolla on tiedot Työväen arkistossa säilytettävästä kuvasta, jonka kuvausvuodeksi on merkitty 1962, siis Kansa-talon valmistumisvuosi. Tuoreempi kuva on Hesarin korttelisarjan kirjassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi