Kurkottaa Kuuhun vai kuuhun?

Kurkottaa Kuuhun vai kuuhun?

Vastaus

Kun taivaankappaleista kirjoitetaan, on tilannekohtaista, milloin valitaan iso ja milloin pieni alkukirjain. Esimerkiksi Aurinko ja Maa isolla alkukirjaimella viittaavat tiettyihin taivaankappaleisiin ja ovat niiden erisnimiä, kun taas pienellä kirjoitettuina aurinko ja maa ovat yleisnimiä. Jälkimmäisestä esimerkkinä lause ”Katso, kuinka aurinko paistaa”. Siinä ei viitata tähtitieteellisellä termillä kyseiseen taivaankappaleeseen.

Samoin on Kuun/kuun laita. Kielikellon artikkelissa sanotaan näin: ”Kuu kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kun sillä tarkoitetaan sitä kuuta, joka on Maan kiertolainen.” Ja taasen: ”Titan on yksi Saturnus-planeetan kuista.” Jälkimmäisessä lauseessa kuu on yleisnimenä.

Kysymyksessäsi kysyt ilmauksesta kurkottaa kuuhun/Kuuhun. Se on sanonta ja kielikuva, jolla on oma vakiintunut ja erikoistunut merkityksensä ’tavoitella mahdotonta’. Erkki Karin nykysuomen idiomisanakirjassa sanonta on muodossa tavoitella kuuta taivaalta ja merkitys ’pyrkiä mahdottomaan päämäärään’. Tällaisen sanonnan osana kuu ei tarkoita planeettaamme kiertävää Kuuta taivaankappaleena/tähtitieteellisenä erisnimenä ja terminä vaan yleismerkityksessään. Siksipä siihen kuuluu valita pieni alkukirjain: kurkottaa kuuhun.

Kommentit (0)

Vastauksesi