Kuollut henkilö nähtävillä hautajaisissa? Suomessa

Kuollut henkilö nähtävillä hautajaisissa? Suomessa

Onko Suomessa ortodoksihautajaisissa palveluksen aikana aina (siis: aina) arkku avoinna? Miten se organisoidaan, jos ihmisen pitäisi jonottaa ruumiinavaukseen, meneekö jonkun syyn perusteella osa ohi, jos haluaa päästä hautaan nopeasti, kuten joissain muissakin uskonnoissa olisi toivomuksena (ja aivan ymmärrettävää muutenkin, sivuhuomiona). Miten kauan arkkua voidaan ajatella pidettävän auki ihmisen kuoltua, jos ihminen on kuollut jotakuinkin siten, ettei sen osalta olisi ongelmia eli miten pian ihminen pitäisi saada haudattua siten, että arkkua voisi vielä pitää hautajaissa avoinna (haju, ruumiin alkaminen muuttua).

Vastaus

Ortodoksinen ruumiinsiunaus tapahtuu yleensä arkku avoinna, kannen pitää olla avattava. Vainaja tuodaan kirkkoon noin viittätoista minuuttia ennen hautauspalveluksen alkua. Pappi, kanttori ja omaiset tulevat ovelle vastaanottamaan vainajaa. Arkku asetetaan keskelle kirkkoa kasvot alttariin päin ja kansi avataan. Kirkon sivustoille sytytetään kynttilöitä ja arkku siirretään sivustalle. Haluttaessa voi vainajan kasvot peittää ohuella kasvoliinalla. Mikäli vainaja on kieltänyt arkun avoinna pitämisen tai sen avaamiselle on muita esteitä, hautaus toimitetaan arkku suljettuna. Suomessa vainajat säilytetään kylmiössä, joten ongelmia arkun avoinna pitämisessä ei normaalisti ole. Ortodoksisen kirkon jäsen pyritään siunaamaan hautaan mahdollisimman nopeasti, perinteen mukaan mieluiten jo kolmantena päivänä kuolemasta. Useinkaan näin nopea aikataulu ei ole mahdollinen.

Jäähyväiset vainajalle jätetään hautaustoimituksen loppuosassa. Kynttilät sammutetaan ja omaiset ja ystävät tulevat vuoron perään arkun ääreen, rukoilevat ja pyytävät mielessään vainajalta anteeksi. On toivottavaa, että kaikki ruumiin siunaukseen osallistujat uskontokuntaan katsomatta kävisivät jättämässä vainajalle jäähyväiset. Tämän voi tehdä vaikkapa seisomalla hetken avoimen arkun ääressä. Mikään ei pakota siihen.

Seuraavaksi pappi siunaa vainajan arkkuun ristinmuotoisesti laitettavalla hiekalla ja lausuu siunauksen. Arkku suljetaan. Kukkalaitteita on mahdollista laskea tässä vaiheessa. Yleisemmin se tapahtuu haudalla, jonne arkku kannetaan saattueessa. Vainaja lasketaan hautaan kasvot itään päin.

Kommentit (0)

Vastauksesi