Kuoleeko jauhelihassa (sian) oleva mahdollinen yersinia bakteeri tai muut pöpöt...

Kuoleeko jauhelihassa (sian) oleva mahdollinen yersinia bakteeri tai muut pöpöt...

Kuoleeko jauhelihassa (sian) oleva mahdollinen yersinia bakteeri tai muut pöpöt pakasteessa? Olen hiukan arka paistaan noita jauhelihapihvejä pannussa koska jos pitkään paistaa, kuivuvat, ja raaka aiheuttaa yersinoosi sairauden jonka olen kokenut ja saanut myös reuman siitä.

Vastaus

Elintarviketurvallisuusviraston sivuilla kerrotaan, että alhaiset lämpötilat vain hidastavat mikrobien lisääntymistä, mutta eivät tuhoa niitä. Vain riittävällä kuumennuksella mikrobeista päästään kokonaan eroon. Virasto kehottaa kypsentämään ruoan vähintään seitsemäänkymmeneen asteeseen, siipikarjan jopa seitsemäänkymmeneenviiteen asteeseen.

Yersinia-bakteereita on itse asiassa kaksi lajia, joista sinä ilmeisesti olet aikoinaan kohdannut Yersinia enterocolitican: Yersinia enterocolitica tarttuu useimmiten sianlihasta, kun taas Yersinia pseudotuberculosis on tähänastisissa epidemioissa tarttunut vihanneksista. Kummatkin Yersinia-bakteerit lisääntyvät jopa jääkaappilämmössä, joten esimerkiksi sianlihaa ei kannata pitkään säilyttää jääkaapissa. Reipas kuumentaminen on näidenkin bakteerien tuhoamisessa tärkeintä.

Lähteet:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...

Kommentit (0)

Vastauksesi