Kun vieraan valtion suurlähettiläs luovuttaa valtuuskirjeensä presidentille...

Kun vieraan valtion suurlähettiläs luovuttaa valtuuskirjeensä presidentille...

Kun vieraan valtion suurlähettiläs luovuttaa valtuuskirjeensä presidentille, niin minkälainen seremonia se on? Mihin kellonaikaan se tapahtuu? Mitä kaikkea siihen kuuluu protokollan mukaan? Ketkä osallistuvat tilaisuuteen? Pidetäänkö siinä puheita? Onko tilaisuuden lopussa ruokailun tai kahvihetken tasoiset syömingit? Pukeudutaanko tilaisuuteen tietyllä tavalla?

Oliko niin että aikaisemmin, kuten Paasikiven ja Kekkosen aikoina, presidentti ja suurlähettiläs olivat pukeutuneina shakettiin? Joissakin valokuvissa on näkynyt Paasikivi tai Kekkonen suurlähettilään seurassa siten että he ovat pukeutuneet shakettiin.

Onko valtuuskirjeen luovutus samanlainen joka maassa, vai onko niissä eroja?

Vastaus

Koska en itse liiku diplomaattipiireissä, kysyin vastaukseen apua tapakouluttaja Kaarina Suonperältä (http://www.suonpera.net/). Hän kertoi seuraavaa:

Valtuuskirjeen jättöseremonia on juhlallinen tilaisuus, jossa vieraan vallan edustaja jättää presidentille oman valtionsa presidentin allekirjoittaman valtuuskirjeen. Valtuuskirjeellä presidentti valtuuttaa suurlähettilään toimimaan vieraassa valtiossa edustajanaan.

Valtuuskirjeen jättötilaisuuksia järjestetään Presidentinlinnassa noin kerran kuukaudessa, yleensä presidentti ottaa vastaa kolme suurlähettilästä yhden iltapäivän aikana. Yhden suurlähettilään kohdalla valtuuskirjeen jättöseremonia kestää noin viisitoista minuuttia. Pukukoodina on tumma puku. Valtuuskirjeenjättöön ei sisälly kahvi- tai ateriatilaisuutta eikä maljojen kohotusta.

Presidentinlinnan pihalla protokollapäällikkö tai apulaisprotokollapäällikkö esittelee suurlähettiläälle Helsingin sotilasläänin edustajat, soittokunta soittaa suurlähettilään lähettäjävaltion kansallishymnin, ja suurlähettiläs tarkastaa kunniakomppanian. Sen jälkeen siirrytään Presidentinlinnaan, jossa protokollapäällikkö tai apulaisprotokollapäällikkö esittelee suurlähettiläälle tasavallan presidentin kabinetin jäsenet ja adjutantit. Tämän jälkeen suurlähettiläs esittää valtuuskirjeensä presidentille, minkä jälkeen suurlähettiläs ja presidentti keskustelevat lyhyesti. Suurlähettiläs esittelee presidentille lähetystönsä diplomaateista koostuvan seurueen, johon kuuluu enintään neljä henkilöä. Valokuvauksen jälkeen suurlähettiläs poistuu presidentinlinnasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi