Kun valmistetaan lasiesineitä, lasimassa pitää sulattaa 1500 asteessa.

Kun valmistetaan lasiesineitä, lasimassa pitää sulattaa 1500 asteessa.

Kun valmistetaan lasiesineitä, lasimassa pitää sulattaa 1500 asteessa. Mitenköhän muinaiset roomalaiset ovat saaneet uuninsa (tai missä nyt sitten ovat massaa sulattaneetkin) lämpötilan nousemaan noin korkeisiin lukemiin, kun nuotion lämpötilakaan ei nouse edes tuhanteen asteeseen?

Ja toinen kysymys tuleen liittyen: Mitä aineita voi menestyksekkäästi polttaa nuotiossa, jos käytössä ei ole puuta?

Vastaus

Nuotion avotulessa ei saada tehokkaasti talteen syntyvää lämpöenergiaa. Roomalaiset pitivät uuneissaan tulta yllä ympäri vuorokauden ja kykenivät saamaan riittävän kuumuuden aikaan. Roomalaisten lasinvalmistus keskittyi Välimeren rannikolle. Metsäiset rinteet tarjosivat puuta polttoaineeksi uuneihin ja raaka-aineiden kuljetus paikalle oli kätevää, samoin kuin lasimateriaalin lähettäminen jalostettavaksi. Lasinvalmistus oli laajamittaista, aikansa teollisuutta.
http://www.museum.upenn.edu/new/research/Roman%20Glass/Glassmaking/glass...
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_glass

Englannissa kokeiltiin jokunen vuosi sitten vapaaehtoisvoimin lasin valmistusta roomalaisittain. Ryhmä rekonstruoi kaksi alkuperäistyylistä uunia tehden havaintoja projektin etenemisestä. Kokeilu oli ilmeisen onnistunut.
http://www.romanglassmakers.co.uk/furnace1.htm

Kuvia uunien rakentamisesta.
http://www.romanglassmakers.co.uk/furnace3.htm

Nykyaikaisen lasinvalmistuksen periaatteista
http://prosessitekniikka.kpedu.fi/doc-html/lasi.html

Jonkinlaisen tulen saanee ehkä aikaan vaikka rullalle käärityillä sanomalehdillä, kuivalla heinällä tms. kasvustolla, ylipäätään saatavilla olevalla kuivalla orgaanisella aineksella. Kovin kummoista nuotiota ei näin syntyne. Autonrengaskin kyllä palaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi