Kun partiolainen kuolee, hänen muistokirjoituksensa yhteyteen laitetaan ristin...

Kun partiolainen kuolee, hänen muistokirjoituksensa yhteyteen laitetaan ristin...

Kun partiolainen kuolee, hänen muistokirjoituksensa yhteyteen laitetaan ristin sijaan kokardi, miksi näin?

3 vastausta

Kyseessä ei itse asiassa ole kokardi vaan Partiolilja, mikä on kansainvälinen, vuonna 1907 perustetun partioliikkeen tunnusmerkki. Tämä tunnusmerkki, joka kulkee myös nimellä ranskalainen lilja, on nuolenpää joka osoittaa kartta- tai kompassipohjoiseen. Tämä tunnus kuolinilmoituksessa tosiaan osoittaa sitä että kyseessä ollut henkilö on ollut partion jäsen. Eli kerran partiolainen aina partiolainen.
Se on verrattavissa muihin tunnuksiin joita näemme lehtien kuolinilmoituksissa, esimerkiksi Sotaveteraanien järjestötunnukset tai uskonnolliset symbolit.
Se, minkä kuvan tai tunnuksen saa laittaa kuolinilmoitukseen, vaihtelee lehdittäin. Esimerkiksi Turun Sanomissa on jo viime vuodesta alusta ollut mahdollisuutena laittaa kuolinilmoitukseen partiolilja. Helsingin Sanomat, joilla partioliljaa ei heidän omista kuvavaihtoehdoista löydy, on vasta tänä vuonna alkanut ottaa vastaan ihmisten omia ehdotuksia hieman laajemmin. Nämä kaikki tosin tarkastetaan ennen painoon menoa, joten lempiautomerkkiä on kait turha lähettää.
Perinteisesti lehdillä on omat kuvavaihtoehdot joista saa valita. Suomessa yleisimmät tuntuu olevan risti, linnut ja köynnös.

Partiolilja edustaa partiolaisille tärkeää teemaa: ulkoilmaelämää ja vapaata luontoa. Kolme terälehteä tai lehteä edustavat partiolupauksen kolmijakoa: velvollisuus Jumalaa ja esivaltaa kohti, auttaa toisia ja noudattaa partiosääntöjä. Partioliikkeen perustaja, Robert Baden-Powell, selitti partiolaisten omaksuneen fleur de lis -merkin sen vuoksi, että se ei poikkea suunnasta oikeaan tai vasempaan, tai vie taaksepäin, vaan johtaa oikeaan suuntaan (ja ylös).

Partiolaisen kuolinilmoituksessa, partiolaisten omissa lehdissä, käytetään myös merkkiä, jossa on kaksi sisäkkäistä ympyrää. Tämä merkki tarkoittaa: olen mennyt kotiin. Tätä puolestaan käytetään myös maastomerkkinä leiriin palaamisesta.

Kommentit (0)
17.02.201616:30
88
88

Ei ole kyse liljasta, vaan pyöreästä merkistä, joka näyttää kyllä kokardilta vaikkei sitä ole.

Kyseessä on pelkistetty kuva vanhasta maamerkistä. Näitä maamerkkejä opettelivat myös partiolaiset, ainakin 70-luvulla. Nykyisinkin maamerkkejä käytetään esimerkiksi hätämerkkeinä etsijöille maasta ilmaan.

Tuon kysytyn merkin merkitys on: "Olen mennyt kotiin/leirille."

Kommentit (0)
17.02.201616:59
4685
52

Täältä lisää tietoa merkistä https://fi.scoutwiki.org/Maamerkki

Kommentit (0)

Vastauksesi