kun maammelauluhan (tai sen sävel) on alunperinen saksalainen juomalaulu niin...

kun maammelauluhan (tai sen sävel) on alunperinen saksalainen juomalaulu niin...

hei! kun maammelauluhan (tai sen sävel) on alunperinen saksalainen juomalaulu niin onkohan millään internetsivulla kuultavissa sitä saksankielisin alkuperäisin sanoin, joilla saksalaiset sitä ovat ryypiskellessään laulelleet?

ja aiheeseen liittyen, onko ikinä ollut vakavamielistä keskustelua maamme-laulun korvaamista finlandia-hymnillä, ja voisiko se olla mahdollista? kiitos paljon!

2 vastausta

Meiltä on kysytty aikaisemmin ONKO Maamme-laulu alunperin saksalainen juomalaulu. Silloin vastasimme:
"Kyllä siltä vaikuttaa. Kun pidetään mielessä,että Pacius joutui säveltämään sen aikamoisessa kiireessä,noin kolmessa päivässä,on hyvin ymmärrettävää,että hän käytti siihen jotain hänelle ennestään tuttua sävelkulkua. Tämä oli alun alkaen huhu,jonka toi julkiseen tietoisuuteen mm.radiotoimittaja Hannu Taanila,joka on perehtynyt sakasalaisen musiikin traditioon. Nyttemmin tämä käsitys on saanut kannatusta yleisemminkin musiikin tuntijoiden piirissä. Niin tai näin,eihän se mitenkään vähennä Maamme-laulun arvostusta. Emmehän me juurikaan arvio kansallishymnejä musiikillisin perustein,vaan niihin liittyvän merkityssisällön vuoksi. Se ylioppilaiden juomalaulu,johon Maamme-laulun väitetään pohjautuvan on nimeltään Oi paavi jospa oisin ma."

Jatkakaamme kuitenkin vielä asiaan pohdiskelua.
Jukka Kemppinen sanoo blogissaan:
"Maamme-laulusta väitettynä plagiaattina ja sen yhteydestä saksalaisiin ylioppilaslauluihin on käyty ajoittaista kiistaa, jossa Heikki Klemetti on ollut väärässä ja Eero Tarasti ja Erkki Salmenhaara oikeassa. Ei se mikään plagiaatti ole mutta ei järin omaperäinenkään."
http://kemppinen.blogspot.com/2007/02/maamme-maamme.html

Viittaan myös YLE:n ohjelmaan A-piste 18.9.2006: http://yle.fi/aohjelmat/apiste/arkisto/id43093.html
Ohjelmassa kyseltiin onko Maamme-laulu plagiaatti ja vastataan siihen monisanaisesti. Roman Schatz, vihjaili helmikuussa ilmestyneessä kirjassaan, että Pacius olisi plagioinut Maamme-laulun saksalaisesta juomalaulusta ja tunnustanut asian päiväkirjassaan. Schatz oli sepittänyt päiväkirjaosuuden. Vanhan tarinan plagioinnista hän oli vain kuullut jossakin. Jo 1930-luvulla säveltäjä Heikki Klemetti väitti, että Maamme-laulu on kopsattu saksalaisesta juomalaulusta Der Papst und der Sultan - tässä videolla: http://www.myvideo.de/watch/1280132/Papst_Sultan Onko tuttu sävel?
Sanat suomeksi: http://www.fyysikkokilta.fi/kilta/fiisut/paavi.ja.sulttaani.html

Tiedetään, että Maamme-laulu syntyi ihan parin-kolmen päivän varoitusajalla ja lisäksi melodia piti vielä sovittaa esityskokoonpanolle ja kirjoittaa vielä esitysnuotitkin. Joten kova kiire Paciuksella oli tätä sävellystä tehdessään. […] … voi olla, että nämä kovat paineet ovat sitten tuoneet Paciuksen mieleen jonkinlaisen stereotyyppisen melodia-kulun.

Eero Taarasti kertoo kirjassaan Sävelten sankareita laajasti Maamme-laulun synnystä ja väittää siinä että Maamme-laulu olikin ensin ja n.s. saksalaiset kansanlaulut sen jälkeen. Uskokoon ken haluaa. Tässä yksi Taarastin mainitsemista kansanlauluista: http://www.youtube.com/watch?v=T4SsxpmNO3w Onko tuttu sävel?

Sitten toiseen kysymykseen:
On usein ehdotettu, jopa eduskunnassa, että kansallislauluksi pitäisi vaihtaa Jean Sibeliuksen Finlandia.[5] Asiasta on kerätty adressiinkin nimiä. On myös tehty lakialoite sekä Maamme-laulun että Finlandian asettamisesta viralliseksi kansallishymniksi.[6][7] Yhdeksi syyksi Finlandiaan vaihtamiseksi on esitetty, että Paciuksen sävellystä käytetään myös Viron kansallislaulussa Mu isamaa ja siinä on samantyylinen sanoitus. Virossa sävelmää on laulettu kansallislauluna jo vuonna 1869 Tarton laulujuhlilla. Suomessa Maamme vakiintui vasta 1900-luvun alussa kansallislauluksi.[1]
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maamme

Keskustelu Maamme-laulu vai Finlandia-hymni käy kiivaana.
http://www.v2.fi/viihde/keskustelut/?mode=viewtopic&tid=1275
http://keskustelu.jatkoaika.com/archive/index.php/t-4506.html
http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=4506

"Tykkään enemmän Finlandiasta, mutta Maamme käy paremmin kansallislaulun päätarkoitukseen, eli lätkämatseissa kaljapöhnissä hoilottamiseen."

"Finlandian laulamiseen vaaditaan lisäksi jonkin verran laulutaitoa, eli ei tule mitään."

Kommentit (1)
On hyvä huomata, että toisin, kuin monen muun maan laki, Suomen laki ei ota mitään kan... On hyvä huomata, että toisin, kuin monen muun maan laki, Suomen laki ei ota mitään kantaa kansallislauluun. Maamme-laulun käyttö kansallishymninä on siis vain vakiintunut käytäntö. En sitten tiedä, jos vaikkapa joku suomalainen formulakuski ilmoittaisi jo etukäteen kisaorganisaatiolle haluavansa mahdollisesti voittaessaan kuulla vaikkapa Daruden Sandstormin, niin olisiko kenelläkään siihen mitään perustetta puuttua (formulakuskithan eivät varsinaisesti edes edusta kotimaataan).
3.3.2020 22:12 Hessu Höpö 8134
03.03.202009:52
16659
9

Vuonna 2019 ilmestyi musiikin tohtori Sakari Ylivuoren kirja Paavi ja sulttaani ja muita myyttejä Maamme-laulusta. Siinä käsitellään kolmella sivulla (38 - 40) kirjaston 21.10.2008 antamaa vastausta, joka ainakin tätä kirjoitettaessa 3.3.2020 on kysy.fi:ssä alkuperäisessä muodossaan. 

"[Faktatiedon] tietoisesta ohittamisesta hämmentävä esimerkki on Helsingin kaupunginkirjaston - - vastaus - - ." 
"Kirjaston - - vastaukselta toivoisi parempaa lähdekritiikin ymmärrystä. - - vastaus perustuu huhuun, joka on
annettu totena ilman minkäänlaisia lähteitä - -." 
" - - kirjaston vastaus nollaa ainoan antamansa artikkelin, jonka argumentaatio perustuu ihan oikeisiin arkistolähteisiin." 
" - - vastaus ei nimeä yhtään musiikin tuntijaa, joiden piirissä plagiaattiajatus olisi saanut kannatusta." 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi