Kun katson tähtitaivaalle, näenkö tähdet reaaliajassa vai näenkö menneisyyttä?

Kun katson tähtitaivaalle, näenkö tähdet reaaliajassa vai näenkö menneisyyttä?

2 vastausta

Katselet menneisyyttä, osittain jopa muinaishistoriaa. Matka kaikkein lähimpään tähteen on 4,3 valovuotta, joka tarkoittaa, että sen valo matkustaa 4,3 vuotta päätyäkseen sinun verkkokalvoillesi. Jos se sammuisi tänään, tietäisit siitä vasta reilun neljän vuoden kuluttua.

Kommentit (1)
Itse asiassa katselet aina menneisyyttä, lähimmillään toki jopa alle nanosekunnin taka... Itse asiassa katselet aina menneisyyttä, lähimmillään toki jopa alle nanosekunnin takaista menneisyyttä, mutta menneisyyttä kuitenkin. Jopa näköhavainto silmän pinnalla olevasta roskasta on menneisyyttä, koska aikaa kuluu ensin valon etenemiseen silmän pinnasta verkkokalvolle ja sitten näköhavainnon siirtymiseen näköhermostossa aivoihin. Sama pätee kaikkiin muihinkin aistimuksiin. Reaaliajaksi kokemamme hetki on todellisuudessa aina jo mennyttä.
15.11.2017 14:19 T. Lainio 2504
07.12.201700:41
3009
51

 Meitä lähin tähti on Aurinko, ja sieltä kestää valon tulla reilu 8 minuuttia ja Auringon sammumisen huomaisi siitä kun tulisi täysin pimeää. Näin siis reilun 8:n minuutin päästä. Eli hieman tarkkuutta, kirjaston tädit.

Kommentit (0)

Vastauksesi