Kun joku kuolee, niin kenen ja missä tilanteessa pitää lähettää adressi?

Kun joku kuolee, niin kenen ja missä tilanteessa pitää lähettää adressi?

Kun joku kuolee, niin kenen ja missä tilanteessa pitää lähettää adressi? Eli kuinka läheinen pitää olla ja pitääkö adressi lähettää heti kun saa tiedon vai miten?

Vastaus

Adressin lähettävät ne sukulaiset ja ystävät, jotka eivät pääse hautajaisiin. Nykyisin tehdään usein myös niin, että järjestetään pienimuotoiset hautajaiset, joissa vain kaikkein lähimmät omaiset ovat läsnä. Silloin voi kaukaisempi sukulainen, naapuri, työyhteisö tai -toveri tai muu tuttava ilmaista osanottonsa adressin välityksellä.

Varsinkin maaseudulla, jossa melkein kaikki tuntevat melkein kaikki, saatetaan lehdessä julkaistussa kuolinilmoituksessa esittää hautajaiskutsu. (Kannattaa huomata, että joskus kutsutaan kaikki halukkaat siunaustilaisuuteen kirkkoon, mutta kutsu muistotilaisuuteen on lähetetty erikseen pienemmälle joukolle.) Ellei mene hautajaisiin, adressi sopii hyvin.

Adressit on tapana lukea ääneen hautauksen jälkeen pidettävässä muistotilaisuudessa. Tärkeintä on siis postittaa adressi sen verran hyvissä ajoin, että se ehtii perille ennen hautajaisia. Adressi lähetetään vainajan kotiin tai hänen lähimmän omaisensa kotiosoitteeseen.

Mikäli esimerkiksi kuolinilmoituksessa on pyydetty tukemaan vainajalle tärkeää järjestöä tai toimintaa, on kohteliasta valita tämän yhteisön julkaisema adressi, jos sellaisia on myytävänä. Toisaalta adressin voi aivan hyvin tehdä vaikka itse. Adressiin kirjoitetaan lähettäjien nimet, ja siihen voi myös lisätä lyhyen henkilökohtaisen tervehdyksen.

Adressin lähettämisellä tuskin ainakaan loukkaa ketään, joten se on epätietoiselle hyvä ratkaisu.

Lähteet:
Salla Korpela, Hän on poissa (Kirjapaja 2005)
Jorma Parviainen, Kodin kirkolliset juhlat (WSOY 1987)

Kommentit (0)

Vastauksesi