Kun joku haukutaan pataluhaksi MIKSI hänet haukutaan? Mikä on pataluha (vai...

Kun joku haukutaan pataluhaksi MIKSI hänet haukutaan? Mikä on pataluha (vai...

Vastaus

”Pataluhan” merkitystä ei tiedetä varmasti, mutta Heikki Hurtta esittää osoitteesta http://www.kotus.fi/index.phtml?s=840 löytyvässä artikkelissaan ”Haukkui pataluhaksi” muutaman mahdollisen selityksen ”haukkua pataluhaksi” -ilmaisun alkuperäksi. Joka tapauksessa ilmaus on melko vanha, sillä se esiintyy haukkumismerkityksessään jo Gananderin sanakirjassa vuodelta 1787.

Hurtta pitää todennäköisimpänä, että yhdyssanan jälkimmäinen osa ”luha” tulee murresanasta, joka merkitsee ’huonoa, rikkinäistä, kelvotonta tai heikkoa’ ja on tuttu yleiskielestä sanassa ”luhistua”. ”Pata” taas toimisi vahvistavana sanana samaan tapaan kuin sanassa ”patajuoppo”.

Toinen Hurtan esittämä selitys olisi Lönnrotin sanakirjassa mainitsema ”pataluhta”, jonka merkitys on ’liemi tai hyytelö’. Kolmas mahdollisuus olisi, että ”pataluha” on oljista punottu padan alla pidettävä tukirengas, joskin sitä Hurtta pitää hyvin epätodennäköisenä selityksenä. Saattaa tosin olla, että tämä viimeksi mainittu merkitys on suhteellisen uusi keksintö, koska sitä ei esiinny Hurtan mukaan murrekokoelmissa eikä muissakaan kielellisissä lähteissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi