Kun ihmistä vedetään höplästä niin mistä silloin vedetään? Mikä on...

Kun ihmistä vedetään höplästä niin mistä silloin vedetään? Mikä on...

Moi.
Kun ihmistä vedetään höplästä niin mistä silloin vedetään? Mikä on höplä?

Vastaus

Hei!

”Höplä” voi tarkoittaa useita asioita, mutta todennäköisesti ”vetää höplästä” -ilmauksessa merkitys on ’huuli’. Samantapainen ilmaushan on myös ”vetää huulesta”. Vanhan kirjasuomen sanakirjan (osa 1; Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1985) mukaan tuo merkitys esiintyy jo vanhassa kirjasuomessa, ensimmäisen kerran Gananderin sanakirjassa vuodelta 1787. Ganander kuvaa sanan merkityksen vielä erityisesti ’pitkäksi, hevosmaiseksi huuleksi’.

Suomen murteiden sanakirjan (osa 4; Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1994) mukaan ”höplä” voi tarkoittaa ’huulen, huulien ja suun’ lisäksi ’höllää, löyhää, löysää, huonosti koossa pysyvää tai haurasta’ sekä ’velttoa, vetelää, voimatonta, saamatonta’. Ehkäpä höplää voikin ajatella juuri löysänä riippuvana huulena. ”Höpläkkä” puolestaan merkitsee ’lörppöä, hassahtanutta, muistamatonta’, joten ilmeisen kielteisiä sävyjä höplä-alkuisiin sanoihin tuntuu liittyvän.

”Suomen sanojen alkuperä” (osa 1; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1992) -teoksen mukaan ”höplän” kaltainen vastine esiintyy useissa suomen sukukielissä, ja se ilmaisee niissä löysyyttä ja lörpöttelyä. Kirjassa mainitaan, että ”höperö” ja ”höpistä” ovat etymologisesti läheisiä ”höplä”-sanalle.

Kommentit (0)

Vastauksesi